[Žinios trumpai] Kazachstanas smogė Rusijai į nugarą: blokuojamas rusiškų grūdų eksportas į Kiniją  ()

Kazachstanas sutrikdė didelio masto grūdų tiekimą iš Rusijos Federacijos į Centrinės Azijos šalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos eksporto nukreipimas į Rytus žlunga. Maskvos „draugai“ aktyviai naudojasi jos katastrofiška situacija, kurioje šalis agresorė atsidūrė po invazijos į Ukrainą. Europos rinkos yra uždaros Rusijos Federacijai, o tiesdama logistikos maršrutus eksportui į Rytus, kiekviena šalis diktuoja savo sąlygas. Rusija ne tik turi parduoti žaliavas ir gaminius nuostolingomis kainomis, bet ir brangiai mokėti už pristatymą.

Dar vieno smūgio sulaukta iš Kazachstano. Rusijos grūdų sąjungos (RGU) viceprezidentas Aleksandras Korbutas skundėsi katastrofiška situacija, rašo „Vedomosti“.

Pasak jo, dėl Kazachstano rusiškų grūdų tiekimas geležinkeliu į Centrinės Azijos ir Kinijos šalis yra blokuojamas. To priežastis – dideli Kazachstano geležinkelių tranzito tarifai: grūdų gabenimas tokiomis sąlygomis Rusijos Federacijai tapo nuostolingas.

Tranzitas per Kazachstano teritoriją yra maždaug dvigubai brangesnis nei Rusijos viduje. Bet tai tik pagal Rusijos geležinkelių tarifus, iš tikrųjų skirtumas yra daug didesnis. Jei Rusijos maršrutas kainuoja 600-630 rublių (10 eurų) už toną, tai už tą patį gabenimo segmentą per Kazachstano teritoriją reikia sumokėti 3150-3300 rublių (53 eurai). 

 

Taip yra dėl to, kad tranzito tarifas yra susietas su Šveicarijos franko, o ne dolerio kursu, kurį dirbtinai laiko Rusijos valdžia.

Grūdai importuotojų nepasiekia, o tai naudinga Kazachstanui, kuris užsiima prekių reeksportu.

Rusijos pusė jau „verkė“ ir bandė pasiekti, kad Kazachstano geležinkeliai sumažintų tarifus, bet veltui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(237)
(2)
(235)

Komentarai ()