[Žinios trumpai] Sensacinga NASA mokslininkų hipotezė: visi ateiviai nusižudė  (3)

Straipsnyje, kuris atrodo labiau kaip raginimas veikti, negu mokslinės fantastikos prielaida, du NASA mokslininkai pateikė širdį veriantį paaiškinimą, kodėl dar nesutikome jokių kitų protingų gyvybės formų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateiviai sunaikino save dar nespėję mus surasti. Šį recenzuojamą straipsnį paskelbė du NASA mokslininkai iš „CalTech Jet Propulsion Lab" - aukštosios mokyklos studentas ir Lenkijos politikos mokslų profesorius.

Jų rezultatas yra garsiosios „Didžiojo filtro" teorijos variantas: kitos civilizacijos, kurios galėjo egzistuoti per visatos istoriją, greičiausiai „išsifiltravo" susisprogdindamos ar kitaip sunaikindamos pačios save. Jie pabrėžia, kad bet koks baisus įvykis, sunaikinęs protingas būtybes, logiškai įvyktų anksčiau, nei šios civilizacijoms pavyktų išsiveržti už savo pasaulio ribų, o tai reiškia, kad jei toks argumentas tinka ir mums, netrukus įvyks nelaimė.

„Mes postuluojame, kad mūsų visuomenei eksponentiškai žengiant kosmoso tyrinėjimų link, gali laukti egzistencinė nelaimė", – rašoma straipsnio įžangoje, – „veikianti kaip „Didysis filtras": reiškinys, kuris naikina civilizacijas dar nespėjus joms susisiekti vienai su kita, o tai gali paaiškinti kosminę tylą".

Tyrėjai pavyzdžiu laikė žmonijos karų, ligų ir aplinkos blogėjimo istoriją. Jei kitos civilizacijos būtų nors kiek panašios į mus, jos turėtų aibę vidinių disfunkcijų, dėl kurių „sniego gniūžtės efektas greitai pasiektų „Didįjį filtrą" ir ateityje tarpplanetiniai kontaktai taptų neįmanomi.

 

Nors tai yra vienas pesimistiškiausių požiūrių ieškant nežemiško intelekto (SETI), mokslininkai išreiškė keletą optimistinių galimybių, jei numatysime pakankamai toli į ateitį, kad išvengtume žūties.

„Raktas, kad žmonija sėkmingai peržengtų tokį universalų filtrą, yra nustatyti savyje destruktyvius požymius ir iš anksto juos neutralizuoti", – tęsė tyrinėtojai.

Taigi viskas, ką turime padaryti, tai išsiaiškinti, kas su mumis negerai, ir pabandyti tai ištaisyti. Skamba pakankamai lengvai, tiesa? Pamatysime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(27)
(8)
(19)

Komentarai (3)