Viso pasaulio akys į Katarą – bet ką žinote apie šią šalį? Pateikiame įdomiausius faktus apie FIFA Pasaulio taurės šeimininkę (Foto)  ()

Jau šiandien prasideda visų laikų kontroversiškiausias 22-asis FIFA Pasaulio futbolo čempionatas Katare – 19 val. vietos ir Lietuvos laiku atidarymo rungtynėse susikaus šeimininkės ir Ekvadoro rinktinės. Bet ką žinote apie šią palyginus egzotišką Artimųjų Rytų valstybę? Pateikiame įdomiausius faktus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-20 Viso pasaulio akys į Katarą – bet ką žinote apie šią šalį? Pateikiame įdomiausius faktus apie FIFA Pasaulio taurės šeimininkę (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindiniai faktai

  • Sostinė: Doha
  • Plotas: 11 581 km2
  • Gyventojai: 2,8 mln. (iš jų katariečių 12 %, likę imigrantai, daugiausiai iš Pieų Azijos)
  • Religija: islamas
  • Valiuta: Kataro rialas
  • Nepriklausomybė: nuo 1971 m.

Kataras, oficialiai Kataro Valstybė, yra šalis Vakarų Azijoje. Ji užima nedidelį Kataro pusiasalį šiaurės rytinėje Arabijos pusiasalio pakrantėje, o pietuose dalijasi vienintele sausumos siena su Saudo Arabija, o likusią jos teritoriją supa Persijos įlanka. Bahreino įlanka skiria Katarą nuo netoliese esančio Bahreino. Sostinė yra Doha, kurioje gyvena daugiau nei 80 % šalies gyventojų.

Katarą kaip paveldimą monarchiją valdo Thani rūmai nuo tada, kai Mohammedas bin Thani 1868 m. pasirašė sutartį su britais, pripažįstančią atskirą jo statusą.

Po Osmanų valdymo Kataras tapo Didžiosios Britanijos protektoratu XX amžiaus pradžioje iki nepriklausomybės atgavimo 1971 m.

Dabartinis emyras yra Tamimas bin Hamadas Al Thani, kuris pagal Kataro Konstituciją turi beveik visą vykdomąją ir įstatymų leidžiamąją valdžią, taip pat kontroliuoja teismų sistemą. Jis skiria ministrą pirmininką ir ministrų kabinetą. Iš dalies išrinkta Konsultacinė asamblėja gali blokuoti teisės aktus ir turi ribotas galimybes atleisti ministrus.

 

2020 m. bendras Kataro gyventojų skaičius buvo 2,8 mln., iš jų 313 000 buvo Kataro piliečiai ir 2,6 mln. emigrantų. Oficiali šalies religija yra islamas.

Kataras viena turtingiausių pasaulio valstybių – vertinant pajamas, šalies BVP vienam gyventojui yra ketvirta pasaulyje. Pagal Žmogaus socialinės raidos indeksą (HDI) Kataras užima 42 vietą, trečią vietą arabų pasaulyje. Tai dideles pajamas gaunanti ekonomika, kurią remia trečios pagal dydį gamtinių dujų ir naftos atsargos pasaulyje. Kataras yra vienas didžiausių suskystintų gamtinių dujų eksportuotojų pasaulyje.

XXI amžiuje Kataras tapo vidurine galia arabų pasaulyje dėl savo išteklių ir turtų, taip pat yra visame pasaulyje besiplečiančios žiniasklaidos grupės „Al Jazeera Media Network“ būstinė.

 

Kataro žmogaus teisių padėtį akademikai ir nevyriausybinės organizacijos vertino kaip iš esmės prastą, ribojamos pilietinės laisvės, pvz., asociacijų, saviraiškos ir spaudos laisvės, taip pat elgesys su tūkstančiais darbuotojų migrantų prilygsta priverstiniam darbui.

2022 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatas Katarui buvo paskirtas prieštaringomis aplinkybėmis, todėl jis tapo pirmąja musulmoniška šalimi ir pirmąja arabų pasaulyje, surengusia šį renginį. Katare vyko 2006 m. Azijos žaidynės, taip pat vyks 2030 m. Azijos žaidynės.

Trumpa istorija

Priešislaminės eros metu pusiasalyje dominavo įvairios užsienio jėgos, tokios kaip Persija. Paskutiniosios Persų dinastijos valdymo metu, Kataro pusiasalis buvo įtrauktas į didelį Bahreino regioną.

Islamo eros metu Kataras buvo viena pirmųjų vietų, kur buvo įvestas islamo tikėjimas. Viduramžiais Kataras buvo svarbus centras Persijos įlankos – Indijos vandenyno prekyboje. Čia keitėsi įvairios vietinės ir okupantų dinastijos.

1732 m. iš Kuveito į visą Bachreino regioną migravo klajokliai beduinai Bani chalidai, kurie įsitvirtino Zubaros mieste, esančiame Kuveito teritorijoje. Šis miestas labai greitai tapo svarbiu prekybos centru.

 

1783 m., pasibaigus Bani chalidų karui su okupantais persais, persai buvo išvyti, o Zubara tapo Bani chalidų centriniu miestu. Tokiu būdu Kataro teritorija kurį laiką buvo įgijusi svarbiausią padėtį Bahreino regione. Po keliolikos metų, 1797 m., Bani chalidų sostinė buvo perkelta į kitas vietas.

Po ilgus amžius trukusio Osmanų ir Britų imperijos dominavimo regione, Kataras tapo nepriklausoma valstybe 1971 m. rugsėjo 3 dieną (tačiau nepriklausomybės diena švenčiama gruodžio 18 dieną – būtent tą dieną vyks futbolo čempionato finalas).

Klimatas, gamta ir geografija

Klimatas yra karštas ir drėgnas nuo birželio iki rugsėjo, o dienos temperatūra pasiekia iki + 50 °C kaitros. Pavasario ir rudens mėnesiai – balandis, gegužė, spalis ir lapkritis – yra vidutinio klimato, vidutiniškai apie + 17 °C, o žiemos yra šiek tiek vėsesnės. Kritulių iškrenta nedaug – kasmet (paprastai žiemą) iškrenta mažiau nei 75 mm.

 

Būtent dėl alinančio vasaros karščio futbolo čempionatas buvo perkeltas iš vasaros į vėlyvą rudenį ir žiemą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()