[Žinios trumpai] Iranas ant sprogimo ribos: viskas tiesiog verda, metamas Islamo revoliucijos gvardijos korpusas  ()

Nepaisant ryžtingo protestuotojų valymo, Irano vakarai, kur gyvena etninės mažumos, tiesiogine prasme verda, protestai nesiliauja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Irano miestą Mahabadą (Vakarų Azerbaidžanas) buvo įvestas didelis Irano dalinių IRGC (Islamo revoliucijos gvardijos korpusas) kontingentas.

Teheranas yra priverstas žengti šį žingsnį dėl smarkiai išaugusių ne tik protestų, bet ir dėl ginkluotų susirėmimų su valdžia. Protestai gali baigtis revoliucija ir režimo, kuris per pastaruosius kelis mėnesius tapo V. Putino sąjungininku kare prieš Ukrainą, nuvertimu. Irano valdžios pajėgos blokavo miestą ir valo jį nuo „įtartinų elementų".

Anatolijus Nesmijanas, rytų analitikas, savo „Telegram" kanale pažymi, kad, nepaisant žiauraus protestuotojų valymo, visa vakarinė Irano dalis, kurioje gyvena etninės mažumos, tiesiogine to žodžio prasme šniokščia, protestai nesiliauja. „Perėjimas prie ginkluotų susirėmimų gali įvykti bet kurioje vietoje", – pažymi jis.

Naujienų agentūros primena, kad didžioji dauguma Mahabado gyventojų yra etniniai kurdai. Po to, kai IRGC pajėgos buvo įvestos į miestą, socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas stiprūs šaudymai ir riksmai.

Irano dvasinę vadovybę sukrėtė daugiau nei du mėnesius trukę protestai, kuriuos sukėlė Teherano moralės policijos areštuotos 22 metų kurdų kilmės Mahsos Amini mirtis. Patys pirmieji neramumai įvyko kurdų apgyvendintose Irano vietose, o vėliau išplito visoje šalyje. „Mahabado gyvenamuosiuose rajonuose dažnai aidi šūviai", – „Twitter" tinkle rašė liudininkai.

 

Kurdai yra viena iš svarbiausių ne persų etninių mažumų grupių Irane ir paprastai laikosi sunitų islamo, o ne vyraujančio šiizmo šalyje. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, padėtis vakarinėje Kurdistano provincijoje yra „kritinė". Sudėtinga padėtis išlieka kituose kurdų apgyvendintuose miestuose: Bukane ir Sakeze buvo girdėti sprogimai, taip pat šaudymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()