Prasideda grandiozinis projektas „Solaris“: Europa gaus energiją tiesiai iš kosmoso  (8)

„Solaris“ projektas skirtas sukurti praktinį kosminės atsinaujinančios energijos gamybos sistemos planą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netrukus Europos kosmoso agentūra (ESA) patvirtins trejų metų trukmės tyrimą, kuriame bus nagrinėjamos galimybės panaudoti kosmose didžiulius saulės energijos ūkius, siekiant generuoti ir perduoti elektrą į Žemę.

Idėja tokia: orbitoje sukurti milžiniškus kompleksus, kurių kiekvienas galėtų generuoti tiek energijos, kiek vidutinė elektrinė, rašo BBC.

Nors tokią mintį jau svarstė kelios organizacijos ir kitos kosmoso agentūros, projektu „Solaris" ketinama padėti pagrindą praktiniam kosminėje erdvėje veikiančios atsinaujinančios energijos gamybos sistemos planui.

Ši programa yra viena iš kelių, kurias svarstys kas trejus metus posėdžiaujanti ESA taryba. Taryba nustatys biudžetą kitam agentūros kosminių tyrimų, aplinkos stebėjimo ir komunikacijų plano etapui.

Josefas Aschbacheris, ESA generalinis direktorius, sakė manantis, kad saulės energija, esanti kosmose, gali būti didžiulė pagalba sprendžiant ateityje energijos trūkumo problemą.

„Turime pereiti prie anglies dvideginio neutralumo ekonomikos, todėl privalome keisti energijos gamybos būdą ir žymiai sumažinti iškastinio kuro dalį energijos gamyboje”.

Kosmose Saulės energiją galima išgauti daug efektyviau – ji visą laiką šviečia, o spinduliai nėra išsklaidomi atmosferos. Ši idėja mintyse sukosi daugiau nei pusę amžiaus, tačiau iki šiol jos įgyvendinimas atrodė pernelyg brangus ir sunkus. Galbūt dabar situacija pasikeitė.

Lūžio taškas buvo dramatiškas transportavimo į kosmosą kainų sumažėjimas dėl daugkartinio naudojimo raketų ir kitų privataus sektoriaus sukurtų naujovių. Be to, buvo pasiekta pažanga robotizuojant objektų surinkimą kosmose, taip pat jau sukurtos naujos belaidžio elektros perdavimo iš kosmoso į Žemę technologijos.

ESA renka lėšas tyrimų programai „Solaris", siekdama išsiaiškinti, ar dėl šių naujų pokyčių saulės energijos gavyba kosmose tapo patikima ir pakankamai pigi, kad būtų ekonomiškai perspektyvi.

 

„Kosmose esančios saulės energijos idėja nebėra mokslinė fantastika", – sakė ESA mokslų daktaras Sanjay Wijendranas, vadovaujantis „Solaris" iniciatyvai. „Ji turi potencialą, ir prieš nuspręsdami pabandyti ką nors pastatyti erdvėje, turime suprasti, kaip tai padaryti technologiniu požiūriu”.

Pagrindinis „Solaris" programos tikslas – numatyti, kaip saulės energiją iš kosmoso galima perkelti į Žemės elektros tinklus. Tik labai ilgas laidas, žinoma, čia netiks: energiją teks perduoti belaidžiu būdu, naudojant mikrobangas.

„Solaris" komanda jau sugebėjo parodyti, kad saugus ir efektyvus bevielis energijos perdavimas iš esmės yra įmanomas.

Rugsėjo mėn., per demonstraciją Miunchene, „Airbus" inžinieriai sugebėjo belaidžiu būdu perduoti 2 kW saulės energijos galios į kolektorius, esančius už daugiau nei 30 metrų.

 

Gigavatų galios perkėlimas per tūkstančius kilometrų būtų didelis šuolis į priekį, tačiau, anot Jeano Dominique'o Coste'o iš „Airbus" aviacijos ir kosmoso padalinio, tai galima pasiekti palaipsniui, mažais žingsneliais.

„Mūsų mokslininkų komanda nemato jokių techninių kliūčių, kurios neleistų mums gauti saulės energijos iš kosmoso", – sakė jis.

Dr. Ray Simpkin, vyriausiasis „Emrod” mokslininkas, sukūręs belaidę energijos perdavimo sistemą, sako, jog ši technologija yra saugi.

„Niekas nesudegs, - sakė jis. - Energija paskirstoma tokiame dideliame plote, kad net esant didžiausiam intensyvumui spindulio centre, ji nekels pavojaus gyvūnams ar žmonėms”.

JAV, Kinija ir Japonija taip pat pažengė į priekį lenktynėse dėl kosminės saulės energijos plėtros ir tikimasi, kad netrukus paskelbs apie savo planus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(33)
(0)
(33)

Komentarai (8)