Mokslininkai išsiaiškino, kaip bitės gamina šilką  (2)

Mokslininkai skelbia, kad netrukus bus galima sukurti dirbtines sausgysles ar raiščius, mat pavyko išsiaiškinti, kaip bitės gamina šilką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos mokslininkams pavyko iš naminių bičių ištraukti jų šilko gijas ir, teigiama, tai didelis žingsnis link dirbtinio šilko proteinų gaminimo. Kaip rašo portalas „Popular Science“, šilkas, kurį gamina kandys, vorai ar bitės, susideda iš tam tikros proteinų struktūros, kurioje spiralės vyniojasi aplink jau susidariusias daugialypes spirales. Dėl to gijos tampa ypatingai stiprios ir jas galima suausti į įvairias ilgaamžes medžiagas.

Gijos, kurias laboratorijoje pagamino mokslininkai, yra tokios pat stiprios kaip ir natūralios. Tai reiškia, kad nuo šiol gamintojams pavyks gaminti pigesnes, stipresnes ir lengvesnes tekstilės medžiagas. Mokslininkai jau kelintus metus bandė išsiaiškinti, kaip natūraliomis sąlygomis pagaminamas šilkas, tačiau tik atradus E. coli bakteriją pavyko šilko gaminimą paversti ir dirbtiniu procesu. Šios bakterijos ląstelės gamina šilko proteinus, kurie patys susirenka į „teisingą“ struktūrą.

Skelbiama, kad šio atradimo pritaikymas tekstilės pramonėje turėtų būti labai platus: pradedant stipriomis ir lengvomis medžiagomis, naudotinomis laivynuose arba aviacijoje, baigiant medicinos sektoriumi, kuriame būtų galima gaminti dirbtines sausgysles ir raiščius. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)