Kodėl bitės renkasi kofeinu ir nikotinu pagardintą nektarą?  (9)

Daugelis žmonių jaučia poreikį dieną pradėti su cigarete ir kavos puodeliu. Pasirodo, bitės šiuo atžvilgiu – nė kiek nesiskiria.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paaiškėjo, kad šie medų nešantys vabzdžiai pirmenybę teikia ne paprastam, o mažas dozes nikotino ir kofeino turinčiam nektarui.

Gėlių nektaras, pirmiausia, susideda iš cukraus, kuris potencialiems apdulkintojams teikia reikiamą energiją. Tačiau kai kurių augalų rūšių nektare yra randami smulkūs kiekiai toksinių medžiagų, tokių kaip nikotino ir kofeino.

Haifos (Izraelis) universiteto mokslininkai panoro ištirti, ar šios medžiagos augalų nektare yra skirtos bitėms vilioti, ar tai tėra šalutinis produktas, neatliekantis išskirtinės funkcijos.

„Tokių medžiagų atsiradimas augalų nektare gali būti evoliucinės raidos išdava, skirta padaryti bites priklausomas“, - teigė tyrimą organizuojantis profesorius Idas Izakis.

Nikotinas dažniausiai yra randamas tabako medžių žieduose, o kofeinas – citrusinėse gėlėse, tokiose kaip greipfruto medžio žiedai.

Tam, kad būtų išsiaiškinta, ar bitės iš tikrųjų pirmenybę teikia kofeino ir nikotino turinčiam floriniam nektarui, tyrėjai joms paruošė dirbtinio nektaro, turinčio įvairų cukraus ir minėtųjų medžiagų kiekį. Kartu su dirbtiniu nektaru bitėms buvo pasiūlytas ir natūralus.

Kofeino ir nikotino kiekiai nektare svyravo nuo natūralių (randamų minėtuose augaluose) iki itin aukštų. Rezultatai aiškiai parodė, kad bitės rinkosi tą nektarą, kuris turėjo didžiausią nikotino ir kofeino kiekį. Pasak mokslininkų, sunku pasakyti, ar priklausomybę sukeliančios medžiagos evoliucijos procese atsirado tam, kad apdulkinimą darytų efektyvesnį.

Kaip bebūtų, galima drąsiai teigti, kad natūralią atranką praėjo tie augalai, kurie išvystė reikalingus toksinių medžiagų kiekius savo nektare. Tinkama šių medžiagų proporcija augalams leidžia vabzdžius vilioti, o ne atbaidyti.

Tyrėjai pažymėjo, kad mokslinė studija įrodė bičių pirmenybės teikimą minėtosioms medžiagos, tačiau ne priklausomybę. Naujuoju iššūkiu jiems taps bandymas atsakyti, ar vabzdžiai iš tiesų gali būti priklausomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: