Galingiausia „SpaceX“ raketa atliko karinę misiją ir grįžo į Žemę: skelbiamas video  ()

„SpaceX" raketa „Falcon Heavy", garsėjanti oro akrobatika dėka savo greitintuvų ir sinchronizuotu nusileidimu grįžtant į Žemę, sekmadienį pakilo į orbitą ir nugabeno JAV kariuomenės nacionalinio saugumo krovinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misija, pavadinta USSF-67, prasidėjo 17.56 val. ET iš Kenedžio kosminio centro Floridoje, vykdant penktą sėkmingą galingiausios pasaulyje raketos skrydį. Iš pradžių buvo skelbta, kad ši misija prasidės šeštadienį, o vienos dienos vėlavimo priežastis nebuvo iš karto aiški.

„Falcon Heavy" debiutavo 2018 m., kai „SpaceX" generalinis direktorius Elonas Muskas paleido savo asmeninį „Tesla Roadster" kaip bandomąjį krovinį. Automobilis vis dar yra kosmose ir skrieja pailga orbita aplink Saulę, kuri siekia Marso orbitą.

Po šios bandomosios misijos raketa buvo paleista du kartus 2019 m., o vėliau padaryta trejų metų pertrauka - didžiajai daugumai „SpaceX" misijų nereikia „Falcon Heavy" sustiprintos galios. Kita vertus, vien 2022 m. „SpaceX" darbinis arkliukas „Falcon 9” raketa buvo paleista daugiau nei 60 kartų, į kosmosą nusiunčiant dvi astronautų grupes, taip pat „Starlink" palydovus ir daugybę kitų erdvėlaivių.

Tačiau „SpaceX" dabar vykdo pelningas karinių skrydžių sutartis, kurias prieš metus pasirašė dėl „Falcon Heavy". Raketa pakilo lapkritį, kai buvo pradėta JAV kariuomenės USSF-44 misija, o sekmadienio pakilimas buvo šios įspūdingos demonstracijos tęsinys.

Viename erdvėlaivyje buvo šeši naudingi kroviniai, kurie naudojami ryšiams, kosminės erdvės matavimams ir kitiems tikslams, iškelti į beveik geosinchronines orbitas, teigia kariuomenės Kosminių operacijų vadavietė.

 

Ir USSF-44 naudoja to paties tipo erdvėlaivį, vadinamą LDPE, galintį gabenti mažesnius palydovus. „Falcon Heavy" taip pat turėjo ryšių palydovą, vadinamą „Continuous Broadcast Augmenting SATCOM", skirtu JAV kosminėms pajėgoms.

Kiekvieno paleidimo metu „Falcon Heavy" raketa Žemėje parodo dramatišką šou.

Po sekmadienio misijos kompanija susigrąžino du „Falcon Heavy" raketos pirmos pakopos greitintuvus – išnaudoję didžiąją dalį kuro, jie atsikabino nuo centrinės šerdies ir persiorientavo, kad galėtų leistis per Žemės atmosferą.

 

 

 

Artėjant prie žemės, greitintuvai vėl užvedė savo variklius ir užbaigė sinchroninį nusileidimą aikštelėje netoli Floridos pakrantės. Tai išskirtinis „SpaceX" žingsnis, kuris reguliariai atnaujinamas ir pakartotinai naudoja savo raketų greitintuvus, kad sumažintų paleidimo išlaidas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()