Žemės drebėjimas Čilėje galėjo sutrumpinti dienos trukmę  (9)

Stipriam 8,8 laipsnio žemės drebėjimui sudrebinus Čilę, žuvo daugiau nei 700 žmonių ir buvo paskelbtas cunamio pavojus. Šis žemės drebėjimas taip pat galėjo pakeisti planetos ašies poziciją ir sutrumpinti Žemės dienos trukmę, praneša „Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkas Richardas Grossas apskaičiavo, kad Žemės sukimasis turėjo pasikeisti po vasario 27 d. įvykusio žemės drebėjimo. Naudodamas sudėtingą modelį, jis kartu su kolegomis mokslininkais atliko preliminarų apskaičiavimą, pagal kurį žemės drebėjimas turėjo sutrumpinti Žemės dienos trukmę maždaug 1,26 mikrosekundės (mikrosekundė yra viena milijoninė sekundės dalis). R. Grossas taip pat apskaičiavo, kad žemės drebėjimas turėjo pajudinti Žemės ašį 2,7 tūkstantųjų kampo sekundžių (maždaug 7,62 centimetro).

Palyginimui R. Grossas pasakojo, kad remiantis tokiu pat modeliu, buvo apskaičiuota, kad 2004 m. įvykęs 9,1 laipsnio žemės drebėjimas Sumatroje turėjo sutrumpinti dienos trukmę 6,8 mikrosekundėmis ir pakeisti žemės ašies poziciją 2,32 tūkstantųjų kampo sekundžių (maždaug 7,01 centimetro). Jo teigimu, nors Čilės žemės drebėjimas buvo ne toks stiprus kaip Sumatros, tačiau manoma, kad jis galėjo pakeisti Žemės ašies poziciją šiek tiek stipriau dėl dviejų priežasčių.

Pirma, skirtingai nei 2004 m. Sumatros žemės drebėjimas, kuris įvyko netoli pusiaujo, 2010 m. Čilės žemės drebėjimas įvyko Žemės vidurio platumose, todėl jis galėjo stipriau pakeisti Žemės ašies poziciją. Antra, poslinkis, dėl kurio įvyko 2010 m. Čilės žemės drebėjimas, yra įdubęs į Žemę šiek tiek statesniu kampu nei įduba, dėl kurios įvyko 2004 m. Sumatros žemės drebėjimas. Todėl Čilės žemės drebėjimo atveju Žemės masė galėjo būti stipriau pajudinta vertikaliai ir todėl galėjo stipriau pakisti jos ašies pozicija.

„Mes tai vadiname čiuožėjo ant ledo efektu“, – sakė „Bloomberg“ Edinburge įsikūrusios Didžiosios Britanijos geologinės tarnybos Žemės pavojų ir sistemų skyriaus vadovas Davidas Kerridge‘as. „Kai čiuožėjas ant ledo čiuožia ratu, neištiesęs rankų į šonus, jis sukasi vis greičiau ir greičiau. Tokia pat idėja naudojama, kalbant apie besisukančią Žemę, jei pakeistume jos masės pasiskirstymą, pasikeistų sukimosi greitis“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: