Japonija atsisako pilotuojamos misijos į Mėnulį  (11)

Dar prieš kelis metus atrodė, jog „Mėnulio lenktynės“ prasidės iš naujo – astronautus į Žemės palydovą katino skraidinti JAV, Kinija, vėliau tokias mintis išsakė Indija ir Japonija. Dabar gi JAV atsisakius tikslų artimiausią dešimtmetį nuskraidinti į Mėnulį astronautą, tą patį padarė ir Japonija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tai kol kas neoficialūs duomenys – Japonijos laikraščio Nikkei žurnalistams į rankas pakliuvo asmeniškai Japonijos premjero vadovaujamos komisijos parengta juodraštinė Mėnulio programos versija. Joje teigiama, jog raketos nešėjos ir kosminio erdvėlaivio gamyba valstybei atsieitų apie trilijoną jenų (11,3 milijardus dolerių), tačiau tokios sumos Japonija negali sau leisti.

Tikėtina, jog toks sprendimas gali būti patvirtintas ir oficialiai – nors 2011 finansiniams metams Japonija priėmė rekordinio dydžio – apie 1 trilijoną dolerių biudžetą, tačiau jo planuojamas deficitas siekia net 10%.

Pilotuojama misija į Mėnulį iš pradžių buvo planuota iki 2025 metų. Nuskraidinti specialų robotą-astronautą planuota dar anksčiau – iki 2020 metų. Ar ši misija dar bus įgyvendinama, kol kas irgi nebeaišku.

Nors pagrindinis kosminės misijos atsisakymo motyvas įvardinamas finansinis išteklių trūkumas, Nikkei žurnalistai pažymi, jog tokį sprendimą galėjo paskatinti ir pakoreguoti NASA planai dėl Mėnulio. NASA agentūra tikisi, jog artimiausiais metais į artimąjį kosmosą astronautus skraidins privačių kompanijų erdvėlaiviai, tad erdvėlaivio „Orion“ paleidimas nebėra prioritetinis tikslas.

Lieka įdomu, kaip į šias kosmonautikos tendencijas reaguos Kinija ir Indija. Tuo tarpu Rusija pareiškė, jog nežiūrint į NASA planų korekcijas, jos tikslai nesikeičia ir iki 2020 bus vykdomi du pagrindiniai projektai – naujo kosmodromo statyba bei NASA „Orion“ erdvėlaivio analogo „Русь“ projektavimas. Šie tikslai įvardinami kaip prioritetiniai ir būtini visai Rusijos kosmoso programai.

Rusijos kosmoso agentūros vadovas patvirtino, jog abiem projektam finansavimas nestringa ir vyksta pagal numatytą grafiką, tad pirmasis naujo erdvėlaivio „Русь“ bandomasis skrydis išlieka ir toliau planuojamas 2015 metais.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)