Nustatyta protingiausia šunų veislė: rezultatas gali nustebinti  (1)

Naujame tyrime šunų veislės atliko įvairius testus, siekiant nustatyti, kuri šunų veislė turi daugiausia kognityvinių gebėjimų. Antroji vieta atiteko borderkoliams – šunims, kurie yra laikomi vienais protingiausių – tačiau pirmąją vietą užėmė belgų aviganio malinua veislė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nustatyti šuns intelektą yra sudėtinga užduotis, nes net ir šunys pasižymi skirtingais intelekto tipais. Siekiant atspindėti veislių pažintinių gabumų įvairovę, tyrime dalyvavo 1002 šunys, kuriems buvo atliktas „SmartDOG“ pažinimo testas, kuriuo vertinami šuns gebėjimai spręsti problemas ir kurti strategiją, impulsų kontrolė, gebėjimas suprasti žmogaus gestus, gebėjimas kopijuoti žmogaus elgesį, atmintis ir loginis mąstymas. Atlikus šį tyrimą paaiškėjo veislių skirtumai.

„Dauguma veislių turėjo savų stipriųjų ir silpnųjų pusių, – sakė tyrimo autorė, Helsinkio universiteto šunų pažinimo daktarė Saara Junttila. – Pavyzdžiui, Labradoro retriveris labai gerai suprato žmogaus gestus, bet ne taip gerai gebėjo spręsti problemas, kuriose reikėjo orientuotis aplinkoje. Kai kurios veislės, pavyzdžiui, Šetlando aviganis, beveik visuose testuose surinko gana vienodus balus.“

Tarp tyrime dalyvavusių šunų buvo ir borderkoliai, kurie daugumoje testų surinko gerus rezultatus. Tačiau juos 9 taškais aplenkė belgų aviganių malinua veislės šunys, kurie per „SmartDOG“ testus surinko 35 taškus iš 39 galimų. Jei nesate susipažinę su šia veisle, belgų aviganiai yra populiarus pasirinkimas policijos darbui.

 

Ši veislė geriausiai pasirodė bandymuose, kuriuose šunims reikėjo interpretuoti žmogaus gestus, ir atliekant užduotį, kuria tikrinamas jų gebėjimas spręsti problemas orientuojantis aplinkoje.

Tačiau, nors ir būdami nugalėtojai, jie nebuvo be trūkumų. Belgų aviganiai kartu su vokiečių aviganiais surinko mažiausiai balų atliekant „cilindro“ testą, kurio metu šunys buvo mokomi paimti skanėstą iš cilindro formos vidaus.

Tyrėjai daro išvadą, kad veislės funkcija gali paaiškinti tam tikrus gyvūno kognityvinius pranašumus, pavyzdžiui, ganymo šunys ir retriveriai gerai pasirodė atlikdami žmogaus duotas komandas. Tačiau kai kurių šunų kognityviniai rezultatai neatitiko to, ko iš jų galima tikėtis, pavyzdžiui, suomių lapfundas prastai atliko žmogaus duotas komandas, nors yra ganymo šuo.

 

Tyrėju teigimu, tirti šunys gali neatspindėti visos šunų populiacijos, tačiau jie mano, kad tyrimas padeda susidaryti išsamesnį vaizdą apie veislei būdingą šunų elgesį.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Scientific Reports“.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(1)
(39)

Komentarai (1)