Parinkta vieta didžiausiam Žemėje optiniam teleskopui (Video)  (6)

Astronominius tyrimus Pietų pusrutulyje vykdančios Europos Pietinės observatorijos (ESO) konsultacinis komitetas rekomendavo statyti Didįjį Europos teleskopą (E-ELT, European Extremely Large Telescope) Čilėje, ant Cerro Armazones kalno Atakamos dykumoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESO pranešime sakoma, kad pagrindinio naujosios observatorijos veidrodžio, sudaryto iš tūkstančio šešiakampių segmentų, skersmuo sieks 42 metrus. Šis teleskopas veiks 0,3 – 24 mikrometrų ilgio šviesos bangų ruože. Pirmieji astronominiai stebėjimai E-ELT bus atlikti po 2018 metų.

Naujojo didžiausio pasaulyje antžeminio teleskopo, kuris surinks 15 kartų daugiau šviesos, nei bet kuris iki šiol naudotas optinis teleskopas, statybos vietos paieškos truko 4 metus. Specialistai nagrinėjo kelis jos variantus Maroke, Argentinoje, Čilėje ir Ispanijoje. Šiose vietose buvo įrengiami astronominiai prietaisai, fiksuojantys giedrų dienų skaičių ir vertinantys palankiausių stebėjimams sąlygų trukmę.

Nors ekspertai konstatavo, kad atmosferos sąlygos penkiose į finalinį atranką patekusiose vietose yra praktiškai vienodos, geriausiu variantu Cerro Armazones kalnas Čilėje pripažintas dėl to, kad palyginti netoli yra Paranalo observatorija, kurioje naudojamas ESO VLT (Very Large Telescope array) teleskopas. Jo pagrindinio veidrodžio skersmuo – 8,2 m. Teigiama, kad šalia esančios dvi ESO observatorijos galės lengvai koordinuoti savo tyrimus.

Apie E-ELT teleskopo projektą mes jau esame rašę prieš ketverius metus, taip pat plačiau apie jį pasakojama šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)