Galvų mažėjimo metas  (16)

Stebėjimai liudija, kad per pastaruosius kelis dešimtmečius gerokai sumažėjo JAV parduodamų kepurių ir skrybėlių vidutinis dydis. Kodėl? Mokslininkai linkę kaltinti mėsiniams gyvuliams šerti naudojamus augimo hormonus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl šios priežasties vyresnio amžiaus vyriškiai nebesuranda reikiamo galvos apdangalo. Jiems tenka keliauti į Europą, kur užjūrio turistai stebisi didelėmis europiečių galvoms skirtomis kepurėmis. Prancūzų paaugliai, pavyzdžiui, nešioja didesnes kepuraites, negu jų bendraamžiai Amerikoje. Be to, skiriasi ne tik dydis, bet ir amerikiečių kaukolių formos. Jos tapo ilgesnės ir siauresnės.

Kaip taip gali būti? Atsakymas, ko gero slypi maiste. Mat JAV jau pusę amžiaus mėsos pramonėje naudoja augimą skatinančius hormonus. Jais dosniai šeriami ir broileriai, ir kiaulės. Hormonai selektyviai veikia augantį žmogų. Vienų kaulų (lemiančių ūgį ir galūnių ilgį) augimą skatina, o kitų slopina. Todėl kaukolės santykinis dydis, palyginus su visu kūnu, mažėja. Sintetiniais hormonais šeriamų galvijų ar paukščių mėsa dėl tos pačios priežasties keičia ją valgančio žmogaus galvos formą. Tą reikia turėti omenyje, jeigu norite išsaugoti esamas kūno proporcijas savo palikuonims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)