Iš silicio nanostrypų sukurtos naujos kartos Saulės baterijos  (4)

Kalifornijos technologijos instituto (KTI) mokslininkai sukūrė saulės bateriją iš silicio nanostrypų. Tai nėra pirmasis tokio tipo išradimas, tačiau neabejotina, jog jis pagreitins komercinių lanksčių ir nebrangių Saulės baterijų atsiradimą rinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės energetika yra viena iš geidžiamiausių tvarios, atsinaujinančios energetikos rūšių. Juk Saulės šviesa, o tai reiškia - energija mus pasiekia be paliovos. Deja, kol kas nepavyksta sukurti pakankamai efektyvių baterijų ar elementų, kurie iš kosmoso atkeliaujančią nemokamą energiją paverstų elektros energija. Štai kodėl daug pasaulio mokslininkų kuria įvairias saulės elementų versijas. Kalifornijos technologijos instituto (KTI) mokslininkai sugalvojo pasukti nanokryptimi. Jie sukūrė saulės bateriją iš silicio nanostrypų. Tie strypai (gal tiksliau juos vadinti strypeliais) suvijami tarsi kilimo gijos ir užliejami skaidria polimerine medžiaga. Tokiu būdu gaunamos lanksčios saulės baterijos. Negana to, joms pakanka vos vieno procento medžiagos, naudojamos įprastinėms saulės baterijoms pagaminti.

Ne per seniausiai panašią technologiją panaudojo ir Rusijos mokslininkai iš Sankt Peterburgo. Jie sumeistravo saulės bateriją iš Galio arsenido nanolaidų. Tačiau ši medžiaga kur kas brangesnė už silicį. KTI mokslininkai tikisi, kad iš tokių lanksčių ir pigių saulės baterijų jau greitai bus gaminamos ne tik baterijos pastatų sienoms ar stogams dengti, bet ir itin efektyviai saulės energija „varomi" drabužiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(3)
(0)
(3)

Komentarai (4)