Atrastas „skausmo genas“ gali padėti sumažinti kančias  (7)

Mokslininkai sugebėjo paaiškinti, kodėl vieni žmonės stipriau jaučia skausmą nei kiti, praneša „Telegraph“. Gydytojai stengėsi paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės yra jautresni ir mažiau pakantūs skausmui. Jie atrado, kad dėl to gali būti kalti genai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji atradimai leidžia manyti, kad genų terapija ateityje gali tapti alternatyviu gydymu pacientams, kenčiantiems nuo stiprių chroniškų skausmų. Geoffrey Woodsas iš Kembridžo universiteto teigia, kad atradus geną, lemiantį skausmą, galima būtų padidinti sugebėjimą įveikti skausmą ir jį kontroliuoti.

„Veiksmingo analgetiko (skausmą malšinančio vaisto), turinčio priimtiną šalutinį poveikį, paieška jau seniai yra gydytojų ir mokslininkų biomedikų tikslas“, – teigia jis. "Kadangi šiuo metu naudojamos terapijos yra riboto veiksmingumo, o iki 50 proc. gydomų žmonių skausmas nepalengvėja, jaučiamas didelis poreikis kurti geresnes terapijas.“

Daugybė žmonių visame pasaulyje kenčia nuo chroniško skausmo, kurį sukelia traumos arba artritas ir šis skausmas turi poveikį visoms jų gyvenimo sritims, dažnai jis perauga į depresiją.

Mokslininkai atrado šį geną, tirdami 578 osteoratritu sergančius žmones. Tokį pat geną turi ir pacientai, kuriuos kankina išialgija (sėdmens nervo skausmai), fantominis galūnių skausmas, nugaros problemos ir pankreatitas (kasos uždegimas).

Vėliau atliktas 186 sveikų moterų tyrimas parodė, kad turinčios šį geną moterys stipriau jautė skausmą, teigiama straipsnyje apie šiuos atradimus, kuris publikuotas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Mokslininkai atrado, kad pakitusio geno, vadinamo SCN9A, sukurtas baltymas išlieka aktyvus ilgiau nei įprastas. Jų manymu, tai padidina nervų aktyvumą ir sukuria buko geliančio skausmo pojūtį.

Vaistai, sukurti taip, kad pakeistų baltymo aktyvumą, galėtų veiksmingai malšinti skausmą. Šis tyrimas taip pat galėtų padėti paaiškinti kai kurias genetines priežastis, kurios lemia skirtingą pacientų reakciją į skirtingų rūšių skausmą malšinančius vaistus.

Priminsime, jog genai buvo "apkaltinti" ir dėl didelės dantistų baimės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)