Astronomijos mėgėjas tapo pirmuoju žmogumi, pamačiusiu sprogstančią kometą  (14)

Astronomijos mėgėjas užfiksavo kosmose sprogstančią kometą, akimirką, kurią pražiopsojo profesionalūs pasaulio astronomai, praneša Dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Muzikos instrumentų dizaineris, 40 metų Nickas Howesas, naudojo internetą, kad prisijungtų prie teleskopo (Faulkes Telescope Project) ir stebėjo dangų sėdėdamas savo darbo vietoje. Londone dirbantis vyras prisijungdavo internetu prie Havajuose esančio teleskopo ir vieną kartą pastebėjo didelį kometos sprogimą, kurį užfiksavo nuotraukose.

„Yamaha“ kompanijoje dirbančio N. Howesas užfiksuota sprogstanti kometa iš tiesų buvo didesnė nei Everesto kalnas. Jis tapo vieninteliu žmogumi pasaulyje, kuris pastebėjo šį įvykį, nes profesionalūs astronomai tiesiog pražiopsojo šią galimybę.

Kometa, kuri žinoma „Siding Spring“ pavadinimu, pirmą kartą buvo pastebėta Australijos observatorijoje 2007 metais.

N. Howeso atradimas susilaukė ekspertų dėmesio, jis buvo apdovanotas Tarptautinės astronomijos sąjungos.

N. Howesas pasakojo: „Tiesiog norėjau pamatyti skriejančias kometas ir sugalvojau tam panaudoti Havajuose esantį teleskopą, prie kurio galima prisijungti internetu. Po dešimties minučių skriejančios kometos stebėjimo, pamačiau, kad ji susprogo. Tai buvo nuostabus reginys. Susisiekiau su Tarptautine astronomijos sąjunga ir jie patvirtino, kad tik aš vienas pamačiau šį reginį. Tai sužinojęs iš karto puoliau skambinti visiems pažįstamiems“.

Teleskopas, kuriuo naudojosi N. Howesas, kainuoja maždaug 5 milijonus svarų. Kardifo universiteto daktaras Paulas Roche sakė: „Tai rodo, ko gali pasiekti astronomijos mėgėjai, turėdami galimybę internetu naudotis tokiu galingu teleskopu. Tikiuosi šis pavyzdys paskatins ir kitus mėgėjus naudoti teleskopą ir padaryti dar didesnių atradimų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (14)