Kačių meilė šeimininkams gali būti didesnė nei manėme iki šiol: sieja ypatingas ryšys  ()

Jei turite katę, gali atrodyti, kad didžiąją laiko dalį ji jus ignoruoja. O kai ne, tai tik todėl, kad nori maisto. Kita vertus, šunys savo šeimininkams jaučia tik entuziazmą. Kaip sakoma, šunys savo šeimininkus laiko dievais, o katės – vergais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau neseniai atliktas tyrimas šį vaizdą visiškai apvertė aukštyn kojomis.

Tyrimas rodo, kad katės iš tiesų yra išrankesnės savo šeimininkams nei šunys, bent jau kalbant apie jų balso niuansus. Tyrimo pagrindas – plačiai ištirtas faktas, kad mes, žmonės, kalbėdami su savo augintiniais kalbame labai skirtingai. Kai kalbame su augintiniais, o dažnai ir su kūdikiais, mūsų kalba paprastai būna aukštesnio tono, išplėstinių balsių ir su daug pasikartojimų. Mokslininkai tai vadina kalba, nukreipta katei ir kalba, nukreipta šuniui.

Kyla šis klausimas: kaip katės reaguoja į jas nukreiptą kalbą ir kuo ji skiriasi nuo šunų reakcijos? Šunų reakcijos gana sunku nepastebėti, nes ji svyruoja nuo uodegos vizginimo iki šokinėjimo kaip pašėlusiam. Tačiau katės, kaip dažnai būna, reaguoja subtiliau. Jos šiek tiek pasuka ausis ar net galvą balso kryptimi ir gali nustoti save „šukuoti“. Tačiau kuo tai skiriasi nuo reakcijos į įprastą kalbą?

Atsakymas: katės į tokią kalbą reaguoja daug stipriau nei į įprastą kalbėjimo toną, bet – ir tai yra esmė – tik tada, kai kalba jų šeimininkas. Jei kalba kas nors kitas, jos neturi tokios ypatingos reakcijos. Šunys, priešingai, yra mažiau išrankūs. Jie reaguoja į bet kokią kalbą, nepriklausomai nuo to, kas kalba.

Šios išvados atmeta galimybę, kad katėms susidomėjimą kelia paprastos akustinės kalbos savybės, pavyzdžiui, aukštas garso tonas arba kartojimas. Tačiau akivaizdu, kad taip nėra, nes tos pačios akustinės savybės nieko nedaro, kai jas kalba nepažįstamas žmogus. Kalba, nukreipta katei, yra ypatinga tik tada, kai ją skleidžia šeimininkas.

 

Visa tai aiškiai nurodo, kad katės labiau domisi savo šeimininkais nei šunys, jau nekalbant apie tai, kad labiau juos myli. Tačiau vienu svarbiu aspektu jos yra įžvalgesnės. Šia prasme jos iš tiesų turi ypatingą ryšį su savo šeimininku, nors kartais galbūt patiems šeimininkams taip ir neatrodo.

Parengta pagal psychologytoday.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(4)
(23)

Komentarai ()