Lietuviai į Žalgirio mūšį ėjo ginkluoti moderniais to meto ginklais (Video)  (32)

„Neatsitiktinai paroda atidaryta dabar – būtent balandį Kauno kariai, dalyvavę Žalgirio mūšyje, iškeliavo į Vilnių“, - sako Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas. Ketvirtadienį lankytojams duris atvėrė nauja ekspozicija, kurioje bus galima išvysti beveik pusantro šimto eksponatų, susijusių su legendiniu Žalgirio mūšiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parodoje lankytojai galės pamatyti XIV-XV a. Lietuvos karių ginkluotę: kalavijus, kovos kirvius ir peilius, ietigalius, strėlgalius, šalmus, raitelių ir žirgų ekipuotės detales, taip pat bombardas, pirmuosius parakinius ginklus Europoje, ir akmeninius sviedinius, kuriais iš jų buvo šaudoma.

Beveik visi eksponatai yra originalai, rasti Lietuvoje archeologinių tyrinėjimų metu. Jie akivaizdžiai rodo, kad to meto lietuvių kario ginkluotė ne kažin kiek skyrėsi nuo kaimynų, ir tuo laužo stereotipus, esą lietuviai į Žalgirio mūšį ėjo apsisiautę kailiais ir apsiginklavę medinėmis kuokomis.

Parodoje taip pat eksponuojami remiantis archeologine medžiaga ir išlikusiais istoriniais šaltiniais karo istoriko Arvydo Pociūno atlikti kelių Lietuvos karių ginkluotės rekonstrukcijų piešiniai.

Pirmą kartą bus eksponuojami tėvo ir sūnaus Jano ir Tadeušo Stykų nutapyti Žalgirio panoramos eskizai - šeši paveikslai, kurių bendras ilgis - beveik 10 metrų. Šiuos praėjusio amžiaus pradžioje nutapytus paveikslus Vytauto Didžiojo karo muziejus įsigijo 4-ajame dešimtmetyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(1)
(7)

Komentarai (32)