[ŽTL] Čia tai bent! Lietuvos Seimas svarsto galimybę keisti Rusijos pavadinimą  ()

Specializuoto komiteto vadovo Raimundo Lopatos teigimu, Rusijos Federacijos pervadinimas siejamas su tuo, kad šalis Ukrainoje prasidėjusiam karui pateisinti naudoja iškreiptus istorinius faktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje Rusija įstatymų leidybos lygmeniu gali būti pervadinta į Maskoviją. Tai penktadienį, gegužės 19 d., komentare „Verslo žinioms“ sakė Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata.

Anot jo, politikai sieks kompromisinio sprendimo, remdamiesi istoriko Alfredo Boumblausko išvadomis, kurias jis Seimui pateiks savo pranešime „Rosija ir Maskovija: 5 melai ir nutylėjimai“.

A. Bumblauskas pranešimą apie Rusios vardo nusavinimą ir pavertimo Rosija aplinkybes skaitys Ateities komiteto suburtame neformaliame forume „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ birželio 7 dieną. Renginyje dalyvaus istorikai, filosofai, kalbininkai, politikai.

Pasak Seimo nario, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainoje pradėtą ​​karą pateisina iškreipta ir melaginga savo šalies istorija. Todėl Lietuva turėtų kelti klausimą, ar istorinis Rusijos vaidmuo nėra suvokiamas iškreiptai, kaip ir pats jos pavadinimas.

 

„Rusiją vadiname Rusija, nes taip Rusija save pirmiausia vadina. Žvelgiant iš istorinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pozicijų, ieškosime priimtinesnio ir tikslesnio vertinimo“, – sakė politikas.

Lopata pabrėžė, kad Vyriausybė dar spręs klausimą, kaip pavadinti tradiciškai Rusija vadinamą šalį: ar Rosija, ar Maskovija, ar dar kaip nors.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(9)
(69)

Komentarai ()