Gaidys ar višta?  (22)

Gaidys vardu Gianni nejuokais nustebino mokslininkus. Kai lapė įsiveržė į ūkininko vištidę ir papjovė visas ten gyvenusias vištas, paukštis per kelias dienas "stebuklingai" pakeitė savo lytį, ėmė dėti kiaušinius ir bandė juos perėti. Tiesą mokslininkai ketina nustatyti atlikę genetinius tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos dienraštis "Daily Mail" rašo, jog Gianni gyvenimą pradėjo kaip grynakraujis gaidys, savo aštriu balsu kiekvieną rytą žadindavęs savo savininkus italus. Tačiau kai Toskanoje esančios fermos vištidę nusiaubė lapė, prasidėjo keisti pokyčiai. Jau po kelių dienų paukštis pradėjo dėti kiaušinius ir bandė juos perėti, kitaip tariant - savaime pakeitė lytį ir tapo višta.

Toks lyties pokytis pritrenkė Jungtinių Tautų Ūkio ir žemdirbystės organizacijos (Farm and Agriculture Organization) mokslininkus - jie dabar planuoja ištirti paukščio DNR ir nustatyti, kas lėmė tokius pokyčius. Kol kas keliamos tik spekuliacinės teorijos. "Gali būti, jog tai yra kažkoks primityvių rūšių išlikimo genas. Kai visos patelės žuvo, vienintelė galimybė paukščiui išsaugoti savo giminę buvo tapti patele", svarsto vienas mokslininkas.

Gyvūną tirsiantis profesorius Donato Matassino žiniasklaidos atstovams aiškino: "Šį gaidį-vištą mes nugabensime į Consdabi [inovatyvių biotechnologijų taikymo ir eksperimentavimo konsorciumas] laboratoriją ir atliksime reikiamus elgsenos ir genetinius testus. Tai mums leis iššifruoti keistą DNR galvosūkį, pagal kurį viename gyvūne tarsi egzistuoja du".

(3)
(1)
(2)

Komentarai (22)