Baltijos jūroje atrastas sunkius sveikatos sutrikimus sukeliantis toksinas  (4)

Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Marianų salose Guamo teritorijoje gyvenę čamorų genties žmonės dažnai sirgdavo amiotrofinę lateralinę sklerozę (ALS) primenančiomis neurodegeneracinėmis ligomis. Įtariama ligos priežastis - cianobakterijos gaminamas neurotoksinas BMAA. Dabar tyrinėtojai teigia, jog to paties neurotoksino rasta Baltijos jūroje, rašo Nytimes.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai cianobakterijų randama valgomų augalų sėklose. Kaip manoma, šios bakterijos kaupėsi kažkurioje maitinimosi grandinės dalyje ir taip pateko į žmonių organizmus. Atlikti tyrimai parodė, kad cianobakterijos dauginasi ir tuo pačiu išskiria BMAA visiškai kitokioje, dideliu atstumu nuo Marianų salų nutolusioje ekosistemoje – Baltijos jūroje. Taip pat aptikta įrodymų, kad BMAA kaupiasi Lietuvos krantus skalaujančioje jūroje gyvenančių giliavandenių žuvų ir vėžiagyvių organizmuose.

Stockholmo Universiteto mokslininkė Sara Jonasson sako: „Dar yra per anksti teigti, kad žuvyse besikaupiantis BMAA galėtų pakenkti žmonių sveikatai. Tačiau pagrindas tolesniems tyrimams yra“. S. Jonasson kartu su savo komanda sukūrė specialią technologiją BMAA neurotoksinui išskirti ir tirti. Natūralioje aplinkoje šią medžiagą aptikti yra labai sudėtinga. Naudodamiesi šia technologija, mokslininkai tyrė Baltijos jūroje sugautų žuvų ir vėžiagyvių organizmuose esantį BMAA.

„Tai jau yra milžiniškas atradimas, kad sužinojome, jog BMAA esama ir vandens ekosistemose. Tačiau mes dar nežinome, nuo kokio neurotoksinų lygio susergama neurodegenaracinėmis ligomis. Nė vienoje šalyje, esančioje Baltijos jūros regione, neužfiksuota neurodegeneracinių ligų židinių. Dabar mes turime specialią technologiją, todėl galime toliau vykdyti biologinių neurotoksino atsiradimo mechanizmų tyrimus“, – sako mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (4)