Rastos prieš dinozaurus gyvenusio padaro fosilijos  (5)

Brazilijos paleontologai atrado gerai išsilaikiusias plėšrūnų, gyvenusių maždaug prieš 238 mln. metų, fosilijas. Padarai, kurių lotyniškas pavadinimas prestosuchus chiniquensis, buvo apie 7 metrų ilgio, svėrė vieną toną ir gyveno triaso periodu, teigia Brazilijos Liuteronų universiteto paleontologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda, vadovaujama paleontologo Sergio Furtado Cabreiros ir biologo Lucio Roberto da Silvos, atrado fosilijas Donos Franciskos mieste, maždaug 160 mylių nuo Porto Alegrės. „Tai kažkas, ko mes niekada negalėjome įsivaizduoti – išsilaikymo kokybė ir fosilijų dydis yra stulbinantys“, – universiteto pranešime cituojamas L. R. da Silva. Įprastiniams dinozaurams priskiriama jų "dominavimo" epocha prasidėjo maždaug prieš 230 milijonų metų, tad naujai atrastą fosiliją atstovaujantis gyvūnas visiškai teisėtai gali vadintis dinozaurų pirmtaku.

Mokslininko teigimu, šis atradimas „leis geriau suprasti šių būtybių anatomiją ir padės tiksliau atkurti jų skeletą“. S. Furtado Cabreira priduria, kad tai vienintelės liekanos, tarp kurių yra gerai išsilaikiusi užpakalinė koja, kuri „suteiks naujos informacijos apie šių neįtikėtinų roplių judėjimą“.

Fosilijos buvo surastos nuosėdinių uolienų darinyje, toje vietoje, kur prieš milijonus metų tyvuliavo ežeras. Paleontologai mano, kad šioje vietoje žolėdės būtybės sustodavo atsigerti ir jas iš pasalos puldavo tokie mėsėdžių kaip prestosuchus. Pastarieji, artimi krokodilų giminaičiai, turėjo didelę kaukolę su pjūklą primenančiais dantimis ir ilgą uodegą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: