Kvantinė teleportacija įvykdyta 16 kilometrų atstumu  (32)

Kinijos mokslininkai pagerino kvantinės teleportacijos rekordą - jiems šį procesą pavyko įvykdyti 10 mylių (16km) atstumu, teigiama moksliniame žurnale "Nature Photonics" publikuotame straipsnyje. Lyginant su ankstesniais pasiekimais, tai yra didžiulis šuolis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pažymi, jog tokie tyrimai ateityje leis naudotis tokiomis komunikacijų technologijomis, kuriose nebus reikalingas tradicinis signalų perdavimas. Nors procesas yra įvardijamas kaip teleportacija, realiai medžiaga nėra perkeliama iš vienos vietos į kitą. Vietoj to, iš vieno objekto į kitą yra perkeliama kvantinė būsena. Būtina šio vyksmo sąlyga - objektai (fotonai, jonai ar kokios nors kitos elementariosios dalelės) turi būti tarpusavyje susieti kvantiškai.

Pirmieji teleportacijos eksperimentai buvo atliekami naudojant lazerio spindulius. Kai daleles pavyksta susieti viena su kita, jos tarytum fiziškai sujungiamos tarpusavyje - tai reiškia, kad jei vienas objektas yra kaip nors keičiamas, lygiai tos pačios manipuliacijos atsikartoja ir su jo "porininku". Einšteinas tokį reiškinį yra netgi pavadinęs "šiurpiu poveikiu per atstumą". Iki šiol kvantinę teleportaciją atlikti pavykdavo tik su daugiausia apie keliasdešimties metrų atstumu esančiomis dalelėmis. Be to, fotonų būsenai išlaikyti buvo naudojami specialūs optinių skaidulų kanalai, jungiantys abi teleportacinio "kanalo" puses

Naujausiame eksperimente mokslininkai vieno iš kvantiškai susietų fotonų - tąo kuris turėjo didesnę energiją - būseną perdavė per 16km ilgio tuščios erdvės "tunelį", nenaudojant jokių optinių skaidulų. Nutolęs fotonas reagavo į visus pirminio fotono būsenos pokyčius. Eksperimento autoriai teigia, jog toks pasiekimas neturi precedento, ir kad jis jiems pavyko tik todėl, kad "fotonai buvo maksimaliai susieti naudojant erdvines ir poliarizacines modas". Perdavimo metu pavyko išsaugoti 89% informacijos - šiuo požiūriu eksperimentas taip pat pranoko ankstesnius pasiekimus.

Tyrimą atliko Kinijos Hefei mokslo ir technologijų universiteto mokslininkai. Tačiau, nors teleportacija 16km atstumu skamba išties įspūdingai, žmonijai dar lieka ilga kelio atkarpa, kol informaciją bus galima saugiai persiųsti taikant tokią technologiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (32)