Nafta mintančios bakterijos arba kokią pagalbą JAV siūlo Lietuvos mokslininkai (Video)  (10)

Pavadinime jokios klaidos – gal ir keista, bet šiuo atveju ne amerikiečiai mums siūlo pagalbą, o atvirkščiai – Lietuvos mokslininkai, dirbantys su teršalus naikinančiomis bakterijomis. Turbūt jau atspėjote, jog kalba eis apie vieną iš didžiausių pastarųjų metų gamtinių katastrofų – naftos platformos avariją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar balandžio 20 d. kompanijai BP priklausančioje naftos gavybos platformoje „Deep Water Horizon“ įvyko sprogimas, kurį veikiausiai taip pat sukėlė metano nuotėkis, tačiau iki pat dabar nepajėgiama suvaldyti besiveržiančios naftos. Nors buvo išbandyti įvairūs naftos srauto sustabdymo būdai, kol kas nei vienas iš jų nepasiteisino.

Šiuo metu bus bandoma nauja operacija, skambiu pavadinimu „top kill“ – apie jos pradžią JAV vidaus reikalų sekretorius Kenas Salazaras pranešė trečiadienį. „Ketinu stebėti, kaip ši „top kill“ procedūra vyks“, – sakė K.Salazaras žurnalistams išeidamas iš Kongreso rūmų, kur vyko posėdis naftos nuotėkio tema.

K.Salazaras sakė nežinąs, kiek laiko užtruks BP darbininkai, kol užkimš skylę. „Tai priklausys nuo to, kaip jiems seksis įveikti iškylančius nesklandumus vykdant procedūrą“, kuria tikimasi sustabdyti naftos nuotėkį, – pažymėjo jis.

Bendrovė BP sieja viltis su procedūra „top kill“: į maždaug pusantro kilometro gylyje esančią gręžinio angą bus mėginama pumpuoti tankų gruntą, o naftos srautui nuslopus, gręžinį tikimasi užbetonuoti.

Net jei ši procedūra ir pavyktų, reiktų skubiai imtis išsiliejusios naftos valymo darbų. Štai čia į pagalbą galėtų ateiti ir Lietuvos mokslininkai, jau ilgą laiką dirbantys su naftos produktais mintančiomis bakterijomis. Apie tokių bakterijų panaudojimą naftos teršalų valymui mes jau rašėme, o ką konkrečiai siūlo Lietuvos mokslininkai, galite peržiūrėti šiame R. Maskoliūno parengtame video reportaže.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)