Ožkas genetikai išmokė būti vorais  (13)

JAV mokslininkai išvedė ožkavoriais pramintas genetiškai pakeistas ožkas, kurios gamina didelius kiekius medicinoje naudojamo vorų šilko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vajomingo universiteto (JAV) mokslininkai rado būdą, kaip galima įterpti už voratinklių šilko gamybą atsakingus vorų genus į ožkų genomą, pranešė JAV nacionalinis Mokslo fondas. Tokios genetiškai pakeistos ožkos duoda pieną, kuriame yra didelis kiekis voratinklių šilke esančio specifinio baltymo. Dėl savo tvirtumo ir elastingumo vorų šilkas labai vertinamas medicinoje – iš jo gaminami dirbtiniai raiščiai, sausgyslės, juo operacijų metu siuvamos akys, ši medžiaga naudojama atliekant veido rekonstrukciją. Be to, vorų šilkas naudojamas šarvuotų liemenių gamyboje ir kokybiškose automobilių oro pagalvėse, teigiama pranešime.

Iki šiol, norint gauti pakankamą vorų šilko kiekį, prireikdavo labai daug vorų. Be to, voratinklių šilko gamybą apsunkindavo tai, jog vorai linkę gyventi atskirai, todėl, kai tyrėjai mėgindavo įrengti didelius vorų „ūkius“, jie imdavo vieni kitus naikinti.

Siekdamas įveikti šią problemą, Vajomingo universiteto molekulinės biologijos profesorius Randy Lewisas su kolegomis nusprendė įterpti specifinį vorų geną į ožkų genomą tokiu būdu, kad reikiamas baltymas būtų išskiriamas tik ožkų piene. Pasak mokslininkų, kaip ir kitais genetinių eksperimentų atvejais, bandymų metu tik tam tikra dalis ožkų „priimdavo“ svetimą geną. Pavyzdžiui, iš šių metų vasarį atsivestų 7 genetiškai pakeistų ožkelių tik 3 turėjo vorų šilko baltymą.

Kai šios ožkelės subręs, atsives ožiukų ir pradės juos maitinti, tyrėjai surinks jų pieną ir galės iš jo išskirti „labai didelį“ voratinklių šilko gamybai reikiamo baltymo kiekį, pareiškė R. Lewisas.

Pasak mokslininkų, šios genetiškai pakeistos ožkos nuo kitų skiriasi tik papildomu gebėjimu gaminti specifinį vorų baltymą – jų išvaizda, sveikata ir elgesys esą yra toks pat, kaip ir „normalių“ ožkų.

Tai nebe pirmas kartas, kai, pritaikius genų inžinerijos pasiekimus, iš ožkų gaunami reikalingi baltymai. Šių metų pradžioje Rusijos ir Baltarusijos mokslininkai pranešė, kad iš jų išvestų genetiškai pakeistų ožkų buvo primelžti pirmieji litrai moters pieno.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)