Vandens siurblys – iš dviračio (Video)  (36)

Studento iš Šefildo universiteto (JK) sukurtas vandens siurblys greit išpopuliarėjo ir buvo pradėtas gaminti Gvatemaloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Džonas Leary (Jon Leary), 24 metų amžiaus mechaninės inžinerijos fakulteto studentas, keturis mėnesius praleido Gvatemaloje, rengdamas kursinį darbą, kuriam reikėjo pagaminti ką nors naudingo iš paprastų ar nebenaudojamų daiktų.

Jis kartu su nevyriausybine organizacija „Maya Pedal“ sukūrė dviračiu varomą vandens siurblį. „Maya Pedal“ tikslas – kurti ir pradėti gaminti įvairius kojų jėga varomus mechanizmus, paprastai panaudojant senus dviračius, atsiųstus kaip labdara iš JAV ir Kanados. Jų sukurtos mašinos yra pačios įvairiausios – nuo dviratinės skalbimo mašinos iki kukurūzų maltuvės.

Džonas Leary panaudojo seną elektrinį siurblį, kurio variklio rotorių padengė guma, kad būtų geresnis sukibimas su jį sukančio dviračio ratu. Toks siurblys gali teikti vandenį 40 litrų per minutę greičiu arba pakelti jį į 26 metrų aukštį.

Beje, toks siurblys nėra stacionarus – jį tiesiog galima užversti ant dviračio bagažinės ir nuvažiuoti į kitą vietą, pavyzdžiui, prie šulinio.

Džonas parašė ir atviro kodo instrukciją, kaip pasigaminti tokį siurblį, ji publikuojama „Maya Pedal“ interneto svetainėje.

Atrodo, viskas paprasta, tačiau ši inovacija sulaukė ir nemažo spaudos dėmesio, ir Gvatemalos gyventojų padėkų, ir Šefildo universiteto dėstytojų pagyrimų.

Tolesniuose Džono Leary planuose – dviratinis maišiklis bei vėjo turbina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(4)
(0)
(4)

Komentarai (36)