Smegenų skenavimas „gali būti naudojamas žmonių mintims šnipinėti“  (2)

Smegenų skenavimas turi būti reglamentuojamas, siekiant išvengti asmens privatumo ir pilietinių laisvių pažeidimų, perspėja teisės ekspertas. Mokslininkai būgštauja, kad britų policija gali panaudoti smegenų skenavimą, kuris jau buvo panaudotas keliose JAV mirties bausmės bylose, nustatyti, ar įtariamasis meluoja, ar jau suplanavo nusikaltimą, kurį ruošiasi įvykdyti, informuoja telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Edinburgo universiteto mokslininkas dr. Burkhardas Schaferis teigia, kad, jei smegenų skenavimas liks nereglamentuojamas, jis gali kelti grėsmę žmonių privatumui.

Pavyzdžiui, darbdaviai gali pasinaudoti smegenų skenavimų, siekdami patikrinti asmens sąžiningumą arba komercinės bendrovės gali tokiu būdu bandyti tirti pasąmonines vartotojų simpatijas.

Glasge Pažangių tyrimų institute susirinkę ekspertai iš viso pasaulio diskutavo šiuo klausimu. Neuromokslininkai, politikos formuotojai bei teisėjai svarstė, ar galima smegenų skenavimą naudoti žmonių minčių skaitymui arba jų simpatijų nustatymui.

Mokslininkai perspėja, kad skenavimo metu galima sužinoti apie nediagnozuotas smegenų ligas ir taip sukelti nereikalingą žmonių ir jų artimųjų susirūpinimą ir kad pakartotinis smegenų skenavimas gali kelti pavojų žmogaus sveikatai.

Smegenų skenavimas – efektyvi priemonė diagnozuojant ligas – dabar yra toks ištobulintas metodas, kad gali būti naudojamas žmogaus pomėgiams, antipatijoms, rūpesčiui ir baimėms nustatyti.

Skenavimo metu aktyvios smegenų dalys tarsi „nušvinta”. Tai galima prilyginti asmens minčių skaitymui. Skenavimo metu, pavyzdžiui, galima sužinoti, ar žmogui patinka, ar nepatinka jam rodomas vaizdas.

Šiuo metu nėra jokių gairių, kaip turėtų būti naudojama ir saugoma smegenų skenavimo metu gauta informacija, siekiant užtikrinti pažeidžiamų žmonių teises.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)