NASA misija tirs Arkties ledą  (4)

Kitą savaitę NASA pradeda pirmąją okeanografinių tyrimų misiją, kurios metu bus tiriamas Arkties vandenyno ledas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misiją „Klimato poveikis Arkties ir Ramiojo vandenyno aplinkos chemijai ir ekosistemoms“ arba sutrumpintai ICESCAPE, birželio 15 dieną pradės JAV pakrančių apsaugos ledlaužis „The Healy“, praneša naujienų agentūra AFP.

Daugiau kaip 40 mokslininkų penkias savaites praleis jūroje, rinkdami duomenis apie chemines, fizikines ir biologines vandenyno vandens ir ledo savybes, bandydami nustatyti, kaip pokyčiai Arktyje įtakoja vandenyno chemiją ir ekosistemą.

Praėjusiais metais naudojant NASA palydovo duomenis atliktas tyrimas parodė, kad per 2004-2008 metų žiemas Arkties ledas smarkiai suplonėjo, o storas senas ledas susitraukė tokiu dydžiu, kuris prilygsta Aliaskos teritorijai.

Arkties jūros ledas dabar tik „plonas, 1,5–3 metrų storio lukštas, labai jautriai reaguojantis į klimato pokyčius“, teigė vienas ICESCAPE vadovaujančių mokslininkų Donas Petrovičius.

Vienas iš pagrindinių misijos uždavinių bus nustatyti, kaip pokyčiai Arktyje gali pakeisti vandenyno gebėjimą iš atmosferos sugerti anglies dvideginį.

Šiltnamio efektą sukeliančios dujos yra viena pagrindinių klimato šiltėjimą lemiančių priežasčių, tad norėdami prognozuoti, kaip klimatas keisis ateityje, mokslininkai turi nustatyti, kaip anglies dvideginio ciklas vyksta skirtingose planetos vietose, teigiama misijos pranešime spaudai.

ICESCAPE didžiausią dėmesį skirs Čiukčių ir Boforto jūroms netoli Aliaskos krantų. Jos, anot mokslininkų, ypač menkai apsaugotos nuo klimato atšilimo.

Laive įrengti automatiniai mikroskopai nuolat fotografuos fitoplanktonų ląsteles ir stebės, kiek skirtingų rūšių gyvena Arkties vandenyje ir lede.

Į vandenyną bus nuleistos platformos, palaikančios ryšį su palydovu. Jos matuos temperatūrą, biologines ir optines savybes, o mokslininkai dirbs ant ledo, už kelių šimtų metrų nuo laivo, kur tirs ledo būklę ir rins vandenyno ekosistemos mėginius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)