Suderinus du konkuruojančius vaistus, pasiekta šimtaprocentinė teigiama reakcija gydant vėžį  (20)

Pirmiausia turėtume patikslinti, jog "teigiama reakcija" dar nėra tas pats, kas visiškas išgijimas. Tačiau šiais metais vykusioje kasmetinėje "American Society of Clinical Oncology" onkologų konferencijoje, greta gausių pranešimų apie naujus vaistus, pasirodė viena neįprasta žinutė - apie studiją, kurioje 100% dalyvavusių asmenų būklė pagerėjo, jiems skyrus du tarpusavyje konkuruojančių kompanijų vaistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teigiama, jog po gydymo dviem medikamentais ciklo, piktybinių auglių išplitimas sumažėjo dvigubai. Pasaulyje šiuo metu stebima tendencija, jog daugelis farmacijos kompanijų nebesivaiko universalių ir visiems gydymo atvejams tinkančių vaistų kūrimo, nors tai yra efektyviau kainos požiūriu. Dabar siekiama kurti specializuotus vaistus, kurie veikia mažai daliai pacientų, tačiau tai konkrečiai grupei jie veikia labai efektyviai. Pavyzdžiui, "Pfizer" pranešė, jog vienas toks medikamentas, su kuriuo ši kompanija siekia pradėti paskutiniųjų pakopų testavimą, yra skirtas vos 4% plaučių vėžiu sergančių pacientų. Tačiau pradiniai bandymai lėmė teigiamą reakciją daugiau kaip 90% asmenų, patekusių į šią mažytę grupę (atrinktų pagal tam tikrus medicininius kriterijus). Praktiškai tai reiškia, jog pagerėjo 9 pacientų iš 10 būklė, o tai lyg ir nebetoli nuo idealios proporcijos - 10 ir 10. Panašu, jog, vadovaujantis tokiu principu, tyrinėtojams išties pavyksta pasiekti pažangos. Tačiau kaip gi mums "užverti" tą likusią spragą ir išgydyti likusius 10 procentų pacientų?

Dvi vaistus gaminančios kompanijos - "Ask Takeda Pharmaceutical" ir "Celgene" - šio tikslo labui "užkasė" konkurencinės kovos kirvį ir ėmėsi testuoti naujovišką jų sukurtų vaistų derinį. Taikiniu buvo pasirinkta 66 pacientų, sergančių daugine mieloma, grupė. Koks gi rezultatas? 100% subjektų vėžio išplitimas sumažėjo dvigubai. Tikriausiai nereikia papildomai aiškinti, jog 100% reakcija į priešvėžinius vaistus (arba, šiuo atveju, į vaistų "kokteilį") iki šiol nepasiekta dar nei karto. Be to, toks derinys niekada net nebūtų buvęs išbandytas, jei dviejų konkuruojančių kompanijų atstovai nebūtų susėdę prie derybų ir pasitarimų stalo.

Ar yra pasaulyje daugiau potencialiai efektyvių vaistų kombinacijų, kurių sudedamąsias dalis viena nuo kitos skiria konkurenciniai interesai arba kažkam priklausanti ir brangi informacija?  Vienareikšmiškai atsakyti sudėtinga. Tačiau panašu, jog tikimybė yra nemaža, ypač, atsižvelgiant į tai, kad į vaistų nuo vėžio kūrimą yra investuojami dideli pinigai ir daug mokslinių tyrimų. Jei šiuo principu pradės vadovautis daugiau gamintojų, galbūt sulauksime laiko, kada gydytojai pradės kalbėti apie realiai pasiekiamą šimtaprocentinį išgijimą.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (20)