Gausios mineralų atsargos ištrauks Afganistaną iš skurdo?  (45)

JAV specialistai Afganistane aptiko gausias mineralų atsargas, kurių vertė gali siekti net 1 trilijoną dolerių. „The New York Times“ rašo, kad toks atradimas gali drastiškai pakeisti visą Afganistano ekonomiką ir net karo šioje šalyje eigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad šalyje rastos nepanaudotos gausios geležies rūdos, vario, kobalto, aukso ir ličio atsargos. Rastos mineralų atsargos yra tokios gausios, kad Afganistanas ateityje gali tapti svarbiausia kai kurių mineralų kasybos vieta.

Pentagono vidinėje atmintinėje rašoma, kad ateityje Afganistanas gali tapti „ličio Saudo Arabija“. Litis yra itin svarbus gaminant baterijas nešiojamiesiems kompiuteriams, mobiliesiems telefonams. Ši žinia neabejotinai sudomins vakarų pasaulį - jau dabar su nerimu stebima, kaip pagrindinė retųjų metalų eksportuotoja Kinija ima vis labiau riboti eksporto kiekius, bandydama kontroliuoti didžiąją aukštųjų technologijų rinkos dalį. Didelės išteklių atsargos Kinijai leidžią aktyvinti ir tuo pačiu kontroliuoti užsienio investicijas šalyje.

Gausius mineralų išteklius Afganistane aptiko maža Pentagono ir JAV geologų komanda. Apie radinius jau buvo informuotas ir Afganistano prezidentas Hamidas Karzai.

Tiesa, tam, kad būtų išvystyta kasyklų struktūra, leisiant išgauti minėtuosius mineralus, prireiks ne vienerių metų, tačiau ekspertai teigia, kad potencialas yra toks didelis, kad kasyklos neabejotinai sulauks didžiulių investicijų. Tokiu atveju būtų sukurta ir daugybė naujų darbo vietų, kurių taip reikia karo alinamai valstybei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (45)