Legendinis Ž. Kusto laivas vėl išplauks į Viduržemio jūrą  (3)

Birželio mėnesį Prancūzijoje žiniasklaidai buvo pristatyta unikali ekspedicija, kurią organizuoja Žako Ivo Kusto (Jacques-Yves Cousteau) draugija ir „National Geographic“ žurnalą leidžianti Nacionalinės geografijos draugija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marselyje mokslininkai bei kino filmų kūrėjai pradėjo kelionę legendiniu Žako Ivo Kusto (Jacques-Yves Cousteau) laivu „Alcyone“, kuris padės tyrinėti dabartinę – ir buvusią – Viduržemio jūrą.

Ši ekspedicija yra dalis tyrinėjimų, kuriuos atlieka Nacionalinės geografijos draugijos narys dr. Enrikas Sala (Enric Sala), siekiantis pažinti vandenyno ekosistemų būklės raidą. Kartu kelionėje bendradarbiaudami su jaunesniuoju Žako sūnumi, Pjeru Ivu Kusto (Pierre-Yves Cousteau), keliautojai kurs dokumentinį filmą, kuriame sieks užfiksuoti, kaip pasikeitė Viduržemio jūra nuo XX a. penktojo dešimtmečio, kuomet keliavo ir filmavo Ž. I. Kusto.

Ekspedicija laikysis kurso į rytus: iš Marselio plauks į Skandolos (Scandola) gamtos draustinį Korsikoje, tuomet pasuks į Medeso salas (Medes Islands) prie Ispanijos krantų ir galiausiai nukaks į Kabreros (Cabrera) nacionalinį parką į pietus nuo Maljorkos.

„Viduržemio jūros būklė yra labai svarbi jos pakrantėje nuo seno gyvenantiems žmonėms. O nuo tada, kai prieš daugiau nei 50 metų Žakas Kusto per savo filmus ir keliones atskleidė povandeninius jūros lobius, ja rūpinasi vis daugiau žmonių, – pareiškė E. Sala. – Mes žinome, kad nuo to laiko buvo prarasta labai daug. Turime pamatyti, kaip viskas atrodo šiandien, ir nuspręsti, ką galime padaryti, kad sugrąžintume jūros gyvūnijos gausą.“

P. I. Kusto, Kusto draugijos narų programos vadovas, sako: „Mano tėvas Žakas Ivas Kusto gimė lygiai prieš 100 metų. Daugiau kaip 60 metų jis tyrinėjo povandeninį pasaulį, rodydamas ypatingą prieraišumą Viduržemio jūrai. Jo užfiksuoti vaizdai leido žmonėms suprasti jūros pasaulio grožį ir trapumą. Pasaulyje, kuriame įvyko tiek daug permainų, šie vaizdai dabar yra lobis – unikalus vandenynų istorinės raidos, kuriai įtaką darė nuolatinė žmogaus veikla, liudijimas. Aš viliuosi, kad, naudodami jo archyvinę filmuotą medžiagą kaip vertinimo kriterijų, praplėsime žmonių akiratį ir įtikinsime Europos bei kitų šalių vadovus plėtoti vandenynų apsaugą, kad ateities kartos galėtų žavėtis jūrų turtais taip, kaip jais prieš šešetą dešimtmečių žavėjosi mano tėvas.“

Šios ekspedicijos, apie kurią „National Geographic“ televizija ketina susukti dokumentinį filmą, dalyviai siekia, kad šiuolaikinis mokslas įvertintų Viduržemio jūros būklę, įskaitant ir didelių žuvų bei vertingų raudonųjų koralų, kurių resursai eksploatuojami jau tūkstančius metų, gausą. E. Sala ir P. I. Kusto pateiks ataskaitas su išvadomis šalių ir bendruomenių vadovams, taip pat skelbs jas „National Geographic“ ir Kusto draugijos interneto svetainėse per visus 2010 metus.

Ekspediciją remia Tarptautinė laikrodžių kompanija (International Watch Company), Vaitų šeimos fondas (Waitt Family Foundation), „Veolia Environment“ ir Nacionalinės geografijos draugija. Ekspedicijos dalyviai kai kuriuos duomenis, nuotraukas ir filmuotą medžiagą skelbs internete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)