Sukurta mobili laboratorija su biolustais vandens kokybei tirti  (0)

„Siemens Corporate Technology“ (CT) mokslininkai pranešė sukūrę mobilią laboratorinę sistemą su biolustais, galinčią sparčiai nustatyti vandens užterštumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Testai analizuoja antikūnių reakciją į tam tikrus hormonus, pesticidus, antibiotikus ir bakterijas. Nešiojamojo kompiuterio dydžio įrenginys vos per 30 minučių gali identifikuoti iki 25 medžiagų ir nustatyti jų koncentraciją. Mobiliąją laboratoriją galima naudoti tirti vandens kokybei humanitarinių misijų metu, ar stebėti ligoninių nuotekų vandenį, teigiama bendrovės pranešime.

Vandens valymo įrenginiai reguliariai teikia vandens pavyzdžius stacionarioms laboratorijoms atlikti itin tiksliai cheminei analizei. Esama ir mažesnių gabaritų įrangos tokiems testams atlikti, bet joje dažniausiai naudojami optiniai analizės metodai. „Siemens“ sukurta mobilioji sistema gali greitai išanalizuoti vandens kokybę vietoje pritaikant elektrocheminių reakcijų analizės metodą. Jis įgalina sukurti ir naudoti mažos apimties, tikslias ir efektyvias analizės sistemas.

Sprendimo esmė - biolusto paviršiuje esantys antikūniai, teigia „Siemens“ atstovai. Antikūniams sureagavus į atitinkamas medžiagas, esančias vandens mėginyje, nedidelė elektros srovė lusto paviršiuje inicijuoja elektrocheminę reakciją. „Siemens“ lustas yra sukurtas bendradarbiaujat su bendrove „Infineon“ ir Fraunhoferio silicio technologijų institutu. Mokslininkai taip pat sukūrė metodą, leidžiantį itin tiksliai apdoroti mėginį mobiliojoje laboratorijoje visiškai automatiškai, t.y., inicijuojamas ir reikiamas reagentų panaudojimo eiliškumas, ir reagento kiekio dozavimas.

Demonstracinė laboratorija šiuo metu gali nustatyti pesticidą atraziną, kurio koncentracija yra kelios milijoninės gramo dalys litre, o tai beveik atitinka nustatytus kokybės reikalavimus. Kol kas sistema nėra pakankamai jautri nustatyti geriamajame vandenyje esančioms bakterijoms, nes šie reikalavimai yra dar griežtesni. Pavyzdžiui, šimte mililitrų vandens negali būti nė vienos koliformo bakterijos. Ateityje, pasitelkus filtravimo technologijas, bus galima koncentruoti mėginyje esančias bakterijas ir nustatyti teršalų sudėtį net ir tada, jei jų koncentracija labai nedidelė.

Mokslininkų bendradarbiavimas kuriant taršalų laboratoriją buvo „AquaSENS“ projekto, finansuojamo Vokietijos Švietimo ir mokslinių tyrimų ministerijos, dalis, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)