Oseointegracijos principu sukonstruoti protezai pirmą kartą pritaikyti katinui (Video)  (8)

Kai katinas vardu Oskaras nelaimingo atsitikimo metu prarado savo galines letenas, jo savininkas išgyveno, jog gyvūnui visą gyvenimą teks važinėtis specialiu prie galinės kūno dalies pritvirtintu vežimėliu. Tačiau vežimėlio neprireikė. Dabar Oskaras vaikščioja naudodamasis jo paties kojas primenančiais protezais; negana to, jis tapo bene pirmuoju bioniniu katinu pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neuroortopedijos veterinarijos chirurgas Noelas Fitzpatrikas (Noel Fitzpatrick) sugebėjo katinui pritaikyti oseointegracijos metodą - svorį laikančius protezų tvirtinimo elementus jam įaugino tiesiogiai į kaulus.

Gyvūnui pritaikyti ir specialiai jam sukurti titano implantai - ITAP (angl. intraosseous transcutaneous amputation prosthetics) protezavimo technologijos pagrindas. Metalas oseointegracijos būdu pritvirtintas tiesiai prie smulkių Oskaro kulkšnies kaulų. Jie į išorę išsikiša tiesiogiai pro odą. Prie tokių išorinių laikančiųjų elementų jau galima pritvirtinti jo paties galūnes imituojančius protezus, kuriais jis gali vaikščioti beveik taip pat gerai, kaip ir anksčiau.

"Tikroji revoliucija Oskaro atveju yra tai, kad mes sugebėjome įauginti metalo gabalą ir pagrindą, ant kurio auga oda, į itin tankų kaulą. Kaulą ir odą pavyko priauginti prie metalo, tad tuo pačiu mes sukūrėme ir 'egzoprotezą',  kuris gyvūnui leido atgauti normalų gebėjimą vaikščioti". BBC duomenimis, oseointegracijos metodu pagrįsta ITAP technologija jau bandoma ir su žmonėmis, į kurių tarpą patenka ir ranką 2005 metais Londone įvykusio sprogimo metu praradusi moteris. Daugiau apie bioninį katiną ir jo protezus žiūrėkite tolesniame video.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)