„Klimatogeito“ skandalas – audra stiklinėje, teigia ekspertai  (9)

Septynis mėnesius trukęs nepriklausomų ekspertų tyrimas, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, ar britų mokslininkai nemanipuliavo tyrimų duomenimis, siekdami išpūsti galimas klimato šiltėjimo pasekmes, atskleidė, kad nėra jokių įrodymų, verčiančių abejoti į „klimatogeito“ skandalą įtrauktų mokslininkų „sąžiningumu ir kruopštumu“, pranešė CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepriklausomų tyrėjų grupei vadovavęs buvęs Glazgo universiteto vicekancleris seras Muiras Russelas, šiuo metu vadovaujantis Škotijos (D. Britanija) Teisėjų skyrimų tarybai, pareiškė, jog Rytų Anglijos universiteto Klimato tyrimų centro (CRU) mokslininkai „nėra netinkamu būdu įtakoję“ informacijos apie pasaulinio atšilimo grėsmes, pateiktos Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinei klimato kaitos komisijai (IPCC).

„Mes labai kruoščiai atlikome tyrimą ir priėjome išvadą, jog minėtieji poelgiai nepakeitė mūsų nuomonės apie jų kaip mokslininkų sąžiningumą, kruoštumą ir principingumą“, - pareiškė M. Russelas. Su visomis nepriklausomos ekspertų grupės atlikto tyrimo išvadomis galima susipažinti internete.

Tačiau 160 puslapių tyrimo ataskaitoje teigiama, jog Rytų Anglijos universiteto Klimato tyrimų centro specialistai nepademonstravo „deramo atvirumo“, kai buvo pateikti visuomenės atstovų prašymai atskleisti juos dominančią informaciją. Išvadose sakoma, kad britų klimatologai „nepakankamai atvirai“ reagavo į prašymus pateikti informaciją apie savo veiklą, jų nagrinėjamus duomenis, apžvelgiamas meteorologines stotis ir t.t.

Įtarimų, kad Rytų Anglijos universiteto klimatologai manipuliuoja duomenimis, kilo po to, kai kompiuteriniai įsilaužėliai internete paskelbė jų elektroninius laiškus. Tarp šių nemažą susidomėjimą sukėlusių dokumentų yra ir Rytų Anglijos universiteto Klimato tyrimų centro vadovo profesoriaus Philo Joneso laiškas, kuriame jis praneša apie „triuką“, leidžiantį nuslėpti temperatūros mažėjimą. Jo laiškas buvo išsiųstas 1999 m. lapkričio 16 d.

Klimato kaitos teorijos „skeptikai“ tvirtina, jog minėtieji laiškai pakerta mokslininkų argumentus, jog klimatas keičiasi dėl šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų išskyrimo.

Kiti mokslininkai, žinomi kaip brėžiantys pagrindinę klimato kaitos tyrimų liniją, tvirtina, jog pavogtų dokumentų turinys nekeičia situacijos, kuri buvo apibūdinta Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitoje.

Nepriklausomi ekspertai atkreipė dėmesį, kad Rytų Anglijos universiteto moksl ininkų susirašinėjime su kolegomis buvo vartojamas neformalus kalbos stilius, žargonizmai ir trumpiniai. Pats profesorius P. Jonesas visą laiką tvirtino, jog jo laiške pavartotas žodis „triukas“ nėra niekaip susijęs su jokia apgavyste ir tik įvardina geriausią būdą rezultatui pasiekti.

M. Russelo vadovaujami ekspertai, susipažinę su visais Rytų Anglijos universiteto klimatologų susirašinėjimo duomenimis, konstatavo, kad elektroniniai laiškai ne visada gali būti naudojami kaip patikimi įrodymai faktams nustatyti, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)