Karštis atakuoja: nauji temperatūros rekordai  (15)

Šių metų birželis visoje planetoje buvo pats šilčiausias nuo pat 1880 metų. Vidutinė temperatūra nuo 2010-ųjų sausio iki birželio taip pat buvo didžiausia nuo pat meteorologinių stebėjimų pradžios, pranešė JAV mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV nacionalinė Vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA) pranešė, kad praėjęs birželio mėnuo pasiekė temperatūros rekordą: vidutinė Žemės vandenynų ir sausumos paviršiaus temperatūra buvo 16,2 laipsnių pagal Celsijų. Ji 0,68 laipsnio viršija vidutinę XX a. temperatūrą ir yra aukščiausia nuo pat 1880 metų, kai buvo pradėti meteorologiniai stebėjimai, teigiama NOAA pranešime.

Remdamiesi globaliu vandenynų ir sausumos paviršiaus temperatūrą fiksuojančiu stebėjimų tinklu, kuriame naudojamos kosminės, antžeminės ir okeanografinės priemonės, JAV mokslininkai nustatė, kad 2010 m. birželio mėnesį Žemės sausumos paviršiaus vidutinė temperatūra taip pat buvo rekordinė – 14,37 laipsnių pagal Celsijų. XX amžiuje jos vidurkis buvo 13,3 laipsnių.

Vidutinė Pasaulinio vandenyno paviršiaus temperatūra birželio mėnesį taip pat buvo 0,54 laipsnio didesnė už vidutinę temperatūrą XX amžiuje ir siekė 16,94 laipsnių. Iki šio laiko klimatologai dar aukštesnę vandenynų paviršiaus vidutinę temperatūrą birželio mėnesiais buvo užregistravę vos 3 kartus.

Be to, JAV nacionalinės Vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos pranešime teigiama, kad trys pirmieji 2010 metų mėnesiai taip pat buvo patys šilčiausi per visą meteorologinių stebėjimų istoriją. Vidutinė mūsų planetos sausumos ir vandenynų paviršiaus temperatūra šiuo laikotarpiu 0,7 laipsnio viršijo atitinkamą XX amžiaus vidurkį. Rekordiškai šiltas – 0,68 laipsnio daugiau už XX a. vidurkį – buvo ir 2010 m. sausio – birželio laikotarpis, teigiama pranešime.

Sprendžiant iš NOAA sudaryto temperatūros anomalijų žemėlapio, temperatūros rekordai buvo užfiksuoti praktiškai visuose planetos regionuose. Didžiausi nukrypimai nuo normos buvo užfiksuoti Peru, centrinėje ir rytinėje JAV dalyje, Rytų ir Vakarų Azijoje. Šalčiau nei įprasta buvo Skandinavijos šalyse, pietinėje Kinijos dalyje ir JAV šiaurės vakarų regione.

Birželio mėnesį jūrinio ledo plotas Arktyje buvo mažiausias nuo 1979 m. – 10,9 mln. kvadratinių kilometrų. Pasak mokslininkų, tai 10,6 proc. mažiau, nei vidutiniškai buvo 1979 – 2000 metais. Arkties jūrinio ledo plotas birželio mėnesiais nuolat mažėja jau 19 metų iš eilės, teigiama pranešime. Tuo tarpu Antarktidoje ledo plotai birželį buvo 8,3 proc. didesni, nei vidutiniškai nuo 1979 iki 2000 m. Birželį Antarktidos ledo danga buvo didžiausia per visą meteorologinių stebėjimų istoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)