Po veido transplantacijos pacientas Oscaras pasirodė per televiziją (Video)  (12)

Ispanijoje vyras, kuriam buvo persodintas praktiškai visas veidas, pirmadienį išėjo iš ligoninės ir pademonstravo savo naująją išvaizdą prieš televizijos kameras, pagerbdamas gydytojus ir donoro šeimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Draugai, noriu padėkoti ligoninės koordinatoriams, visai gydytojų grupei, donoro šeimai, o labiausiai – savo šeimai, kuri mane palaikė šiomis dienomis“, – sakė 31 metų Oscaras, kuris buvo operuotas kovą.

Vyrui, kuris, kaip pranešama, buvo sužalotas atsitiktinio šūvio prieš penkerius metus, televizijos transliuotoje spaudos konferencijoje buvo pastebimai sunku kalbėti. Jis negalėjo visiškai susičiaupti, o jo veidas atrodė sutinęs.

Oscaras buvo apsirišęs kaklą mėlynu šaliku, kuris paslėpė randus, o į priekį sušukuoti plaukai paslėpė randus ant kaktos. Gydytojai sako, kad šios žymės ilgainiui visiškai išnyks.

Šią veido transplantacijos procedūrą apie 30 ekspertų grupė atliko kovo 20 dieną Barselonos ligoninėje „Vall d'Hebron“. Jų pacientas dėl patirtų sužalojimų anksčiau negalėjo normaliai nuryti, kvėpuoti ir kalbėti.

Per apskritą parą trukusią operaciją buvo persodinti veido raumenys, oda, nosis, lūpos, žandikaulis, dantys, gomurys ir skruostikauliai, sakė gydytojų komandos vadovas Joanas Pere Barret.

„Jis taisosi žingsnelis po žingsnelio, tačiau priešakyje dar laukia ilgas iš sudėtingas kelias, kad jis galėtų sklandžiai kalbėti kaip anksčiau“, – gydytojas aiškino spaudos konferencijoje. Pacientas atgavo beveik visą veido jautrumą, išskyrus vidurinę lūpų dalį, taip pat iki šiol gali valgyti tik skystą maistą, nurodė J.P.Barretas.

Jis pridūrė, kad Oscaras kol kas negali visiškai užsimerkti, tačiau netrukus sugebės tai padaryti. Jis taip pat „jau atgavo gebėjimą judinti antakius ir netgi sugeba šypsotis“.

Gydytojai pasirūpino, kad veidas būtų atkurtas pagal ankstesnę paciento, o ne anonimo donoro išvaizdą.

Oscaro sesuo, kuri nepasisakė savo vardo, tvirtino, kad jos brolis vėl mielai vyks į medžioklę ir žvejybą, kurią labiausiai mėgo prieš įvykstant nelaimei. „Jis tenori vėl gyventi normaliai. Dabar mano brolis galės vaikščioti gatve, o žmonės į jį nespoksos, valgyti kartu su savo šeima. Mano brolis galės pradėti gyvenimą iš naujo gydytojų darbo dėka“, – sakė ji.

Pasaulyje anksčiau buvo atlikta 11 veido transplantacijų, tačiau „Vall d'Hebron“ ligoninė nurodė, kad per ankstesnes procedūras būdavo atkuriama tik dalis veidų. Pirmoji sėkminga veido persodinimo operacija buvo atlikta Prancūzijoje 2005 metais. Tos operacijos paciente tapo 38 metų Isabelle Dinoire, kurią smarkiai apkandžiojo jos šuo.

Vėliau veido persodinimo operacijų buvo atlikta Kinijoje, Jungtinėse Valstijose ir Ispanijoje. Pastarojoje pirmoji tokia procedūra buvo atlikta pernai rugpjūtį. Ispanija organų donorystės srityje pernai pirmavo jau 18–us metus iš eilės, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: