D.Britanijoje - kaltinimai parduodant klonuotų karvių pieną  (14)

Didžiausiuose Didžiosios Britanijos prekybos centruose nelegaliai slapta parduodamas klonuotų karvių palikuonių pienas, praneša dailymail.co.uk. Nepaisant vartotojų susirūpinimo, ant pieno pakuočių nenurodoma, kad produktas gautas iš klonuotų karvių, todėl vartotojai nė nenutuokia, ką geria.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai papasakojęs pieno produktus gaminantis ūkininkas pageidavo likti anonimu, nes baiminasi, kad klonavimui nepritariantys britai nustos pirkti jo pieno produktus.

Vakar Didžiosios Britanijos maisto standartų agentūra (angl. Food Standards Agency, FSA) pareiškė, kad ištirs šiuos įtarimus. Agentūra pasakė leidiniui „Daily Mail“, kad klonuotų karvių pieno pardavimas yra maisto reglamento pažeidimas.

Anksčiau atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad klonuotų gyvūnų sveikatai ir gerovei gresia pavojus – priešlaikinis gimimas, deformacijos ir ankstyva mirtis.

Karvių embrionai kuriami Jungtinėse Valstijose iš klonuotų Holšteinų veislės karvių kiaušinėlių ir normalių jaučių spermatozoidų. Embrionai užšaldomi ir nuskraidinami į Didžiąją Britaniją, kur įsodinami į karvių gimdas. Gimę ypatingai dideli gyvūnai duoda daug pieno, be to, yra naudojami tolesniam veisimui.

Apie klonuotų karvių rinką „Daily Mail“ rašė jau prieš trejus metus, kai Šropšyro ūkyje gimė veršelis Dundee Paradise. Nuo to laiko, leidinio duomenimis, Didžiosios Britanijos ūkiuose gimė aštuoni tokie veršeliai. O štai dabar paaiškėjo, kad bent jau vieno iš šių gyvūnų pienas yra tiekiamas parduotuvėms.

2007 m. „Daily Mail“ atskleidus klonuotų karvių rinką, Didžiosios Britanijos žemės ir maisto ūkio departamentas ir FSA labai nustebo, nes nieko apie tai nežinojo. Galiausiai Europos Sąjunga ir Europos maisto saugos tarnyba (EMST) pradėjo išsamų tyrimą, siekdamos nuspręsti, kaip reaguoti į prieštaringai vertinamą klonavimo technologiją. Anksčiau šį mėnesį Europos Parlamentas balsavo už įstatymą, draudžiantį be leidimo naudoti maistui klonuotų gyvūnų pieną ir mėsą.

Tačiau šis įstatymas kol kas neįsigaliojo. Smulkesnė informacija apie tai, kad klonuotų karvių pienas tiekiamas visuomenei, pasirodė leidinyje „International Herald Tribune“. Jame rašoma, kad britas pieno produktų gamintojas prisipažino, jog kasdienėje gamyboje naudoja klonuotos karvės pieną. Ūkininkas taip pat prisipažino, kad parduoda tos pačios karvės embrionus veisėjams Kanadoje. Jis pasakė, kad nenori atskleisti savo tapatybės iš dalies todėl, kad baiminasi, jog jam bus liepta atsikratyti vertingos karvės.

Britanijos maisto standartų agentūros atstovas tvirtino, jog „nuo 2007 m. Maisto standartų agentūra klonuotų gyvūnų ir jų palikuonių mėsą ir pieną laiko naujais maisto produktais, todėl norint juos įvesti į rinką, reikia gauti Maisto standartų agentūros leidimą.

Agentūra kol kas nėra gavusi jokių prašymų suteikti leidimą prekiauti klonuotų gyvūnų produktais. Žinoma, agentūra ištirs visus neteisėtos naujų maisto produktų prekybos atvejus.“

Europos ekspertai nenurodė, kokią riziką sveikatai kelia klonuotų gyvūnų produktai, tačiau kai kurių kampanijų dalyviai teigia, kad vartojant šiuos produktus, gali padidėti naujų žmonėms perduodamų gyvūnų ligų rizika.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)