Nuo ilgalaikio sėdėjimo galima susirgti  (18)

Sėdėjimas ant sofos arba prie darbo stalo atima daugybę gyvenimo metų, rašo „The Independent“, remdamasis vėžinių susirgimų, širdies ligų ir nutukimo specialistų nuomone. Jis siūlo įtraukti atitinkamus papildymus į sveikatos apsaugos įstaigų rekomendacijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Alpa Patel iš Amerikos kovos su vėžiu draugijos nurodo, kad sėdėjimas kenkia ne tik dėl to, kad tai yra vienas iš pačių pasyviausių žmogaus atliekamų veiksmų, bet ir dėl to, kad, kaip paaiškėjo iš neseniai atliktų tyrimų, ilgalaikis sėdėjimas kenkia nepaisant to, kuo užsiimama likusiu laiku. Galite bėgioti po valandą kasryt, tačiau jei likusią dienos dalį sėdite prie stalo arba ant sofos, vis tiek smarkiai padidės rizika susirgti daugeliu pavojingų ligų, tikina straipsnio autorius.

Tai įrodo 13 metų vykdyto 123 tūkst. savanorių stebėjimo rezultatai, kurie buvo paskelbti leidinyje „American Journal of Epidemiology“. Toms moterims, kurios kasdien sėdėjo daugiau nei 6 valandas, grėsė 37 proc. didesnė rizika mirti nurodytu laikotarpiu, nei toms, kurios sėdėjo mažiau nei 3 val. per dieną.

Vyrams šis rodiklis, atitinkamai, siekė 18 proc. Tiriamieji nesirgo vėžiu ar širdies ligomis, jų nebuvo ištikęs insultas, jų plaučiai buvo pakankamai sveiki, o fizinis apkrovimas pakankamas.

„The Independent“ pabrėžia, kad panašios išvados buvo gautos ir vykdant kitus tyrimus.

„Paaiškėjo, kad sėdėjimo poveikis nepriklauso nuo kitų rizikos veiksnių. Tai nereiškia, kad fizinis aktyvumas ir gera forma nėra naudingi. Tačiau ši nauda visiškai nesusijusi su sėdėjimu. Taip pat kaip ir rūkymas bei nutukimas kenkia, tačiau nėra priklausomi vienas nuo kito: rūkyti nesveika ir nutukusiems žmonėms, ir tiems, kurių svoris normalus“, – paaiškino profesorius Peteris Katzmarzykas iš Peningtono biomedicinos tyrimų centro (Baton Ruž miestas, Luizianos valstija, JAV).

Kol kas iki galo neaišku, kuo konkrečiai kenkia sėdėjimas, tačiau manoma, kad ilgalaikis sėdėjimas sukelia rimtus medžiagų apykaitos pokyčius, kurie išprovokuojami vos po vienos dienos ilgo sėdėjimo, teigia P. Katzmarzykas. „Dauguma mūsų dirba biure prie kompiuterio, važinėja automobiliu, o ilsisi ant sofos, todėl mes nuolat sėdime.Tačiau pačias blogiausias pasekmes galime sušvelninti paprasčiausiais būdais“, – reziumuoja straipsnio autorius, ir išvardina specialistų patarimus: vis pakilti nuo stalo, pasimankštinti, o per pietų pertrauką išeiti pasivaikščioti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)