Prognozė: pirmoji žmonėms gyventi tinkama egzoplaneta bus atrasta 2011 metais  (23)

Du Harvardo ir Kalifornijos Santa Cruz universitetų mokslininkai prognozuoja, jog pirmoji Žemės tipo ir žmonėms gyventi tinkama planeta bus atrasta kitų metų gegužės mėnesį. Jų nuomone, atsižvelgiant į dabartinį naujų egzoplanetų atradimo tempą, gyvybei tinkamos planetos atradimas yra jau visai arti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip gi veikia jų sukurtas matematinės prognozės modelis? Smulkmenos, žinoma, yra sudėtingos, skaičiavimuose gausu įvairių kintamųjų su visokiais indeksais bei kitokios matematinės "akrobatikos", tad rimčiau į tai nesigilinsime - pageidaujantys tai padaryti savarankiškai (profesorių Samuelio Arbesmanso ir Gregory Laughlinso straipsnio kopiją galima rasti čia). Trumpai tariant, jie analizuoja iki šiol atrastų egzoplanetų savybes. Susisteminus šią informaciją, jie išskyrė taip vadinamą "tinkamumo gyventi kriterijų" (angl. habitability metric) - parametrą, kurio vertė priklauso nuo planetos temperatūros, masės ir kai kurių kitų savybių, nulemiančių, kiek konkreti planeta yra tinkama gyvybei.

Jei mes atidėtume šio kriterijaus kitimą grafiškai, tai pamatytume, jog statistiškai tikimybė, jog atrasime gyvenimui tinkamą planetą, bėgant laikui didėja. Atsižvelgiant į tai, kokiu būdu vertinami mokslininkų gauti duomenys, galima padaryti skirtingas išvadas. Pavyzdžiui, tikimybė, jog atrasime gyvenamą planetą iki 2013 metų, lygi 66 procentams, tuo tarpu tikimybė, jog ją atrasime iki 2020, yra 75 procentai. Tačiau jei tikimybę imsime lygią 50%, potencialaus atradimo data tampa visai artima. "Atlikta šiuo metu žinomų egzoplanetų analizė leidžia prognozuoti, jog pirmoji Žemės tipo planeta bus atrasta pirmoje 2011 metų pusėje, labiausiai tikėtina, jog gegužės mėnesį", rašoma Arbesmano ir Laughlino straipsnyje.

Tai yra drąsus pareiškimas, tačiau pati analizė yra įdomi keliais aspektais. Akivaizdu, jog susidomėjimą skatina planetų paieška, kurioms kažkada ateityje gali būti skiriamos ištisos kosminės misijos, taip pat įdomu pasvarstyti, kokios būtų tokio atradimo pasekmės moksliniu požiūriu. Beje, orbitinio teleskopo "Kepler" surinkti naujausi duomenys bus oficialiai pristatomi 2011 metų vasarį. Tai reiškia, jog prognozei pasitvirtinus, jos autoriai gali tapti pirmaisiais egzoplanetos atradimą numačiusiais asmenimis. Kaip bus iš tikrųjų, parodys netolima ateitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)