Pirmieji džinsiniai rūbai atsirado Italijoje prieš 400 metų  (0)

Pamirštuose XVII amžiaus tapytojo kūriniuose buvo aptikta užuominų, kad iš tikrųjų džinsinis audinys buvo sukurtas prieš 400 metų Italijoje, o ne Prancūzijoje, kaip anksčiau manyta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nežinomam dailininkui priklausantys trys piešiniai, tikriausiai kilę iš šiaurinės Italijos, vaizduoja apytikriai XVII amžiaus šeštojo dešimtmečio žmones, vilkinčius ankstyvo džinsinio audinio drabužius. Tai keletas šimtmečių iki laukinių Amerikos vakarų kaubojų ar XX amžiaus vidurio Holivudo žvaigždžių laikų, kada džinsai buvo ypač populiarūs, praneša „Daily Telegraph“.

Viename iš paveikslų yra vaizduojama drabužį taisanti valstietė moteris, užsidėjusi marškinius, kurie, atrodo, yra pagaminti iš džinsinio audinio. Kitame kūrinyje matyti, kaip mėlyną šiurkštaus audinio drabužį dėvinti paauglė prašo išmaldos. Trečiame piešinyje – iš tamsaus mėlyno audinio pasiūtą suplyšusią striukę vilkintis berniukas. Plyšiai striukėje ir valstietės sijone atskleidžia, kad medžiaga yra indigo mėlynos spalvos, tačiau persiūta baltos spalvos siūlais. Taip atrodo modernūs džinsai.

Nežinomas menininkas, kurio tapyba buvo šią savaitę pristatyta „Canesso“ galerijoje Paryžiuje, buvo pakrikštytas „Mėlynųjų džinsų meistru“.

Manoma, kad džinsai kilo arba iš Nimeso miesto Prancūzijoje („de Nimes“ junginys sudaro žodį „denim“, reiškiantį džinsinį audinį), arba iš Genujos, kuri, tariama prancūziškai „Genes“ (žyns) sudarė prielaidas žodžiui „džinsai“ atsirasti.

Iki šiol būta tik rašytinių nuotrupų apie pigios džinsinės medžiagos gabenimą 17 amžiuje iš Genujos į šiaurinę Europą ir ypač Angliją. Tačiau meno istorikai tiki, kad nauji atradimai tyrinėjant minėtus paveikslus, nupieštus kažkur netoli Venecijos, patvirtina, jog džinsai turi itališką, o ne prancūzišką kilmę.

„Žmonės įsivaizduodavo, kad džinsai susiję su Marilyn Monroe, Jamesu Deanu ar Jungtinėmis Valstijomis – teigė parodę surengti padėjęs dizaineris Francois Girbaud. – Nimesas ar Genuja? Neturiu atsakymo. Bet įdomu pagalvojus, kad džinsai galėjo egzistuoti jau 1655-aisiais.“

Nustatyti, kur tiksliai džinsai buvo pirmą kartą pasiūti, yra sunku, nes išliko labai mažai įrašų apie jų gamybą ir eksportą. Kitaip nei muziejuose atsidūrę prabangūs drabužiai, kuriuos vilkėdavo aristokratija, džinsai buvo darbininkų klasės drabužis, nešiojamas iki visiško susidėvėjimo.

„Turime įrašų iš anglų siuvėjo, kuris teigė, kad jo audiniai buvę atvežti iš Genujos, ir tai yra džinsų kilmės vieta, – sakė parodos kuratorė Gerlinde Gruber.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: