Mėnulio „superpilnatis“ – pirmąkart per 20 metų  (2)

Rugsėjo mėnesio pilnatis prasidėjo tą pačią naktį, kaip ir rudens lygiadienis (rugsėjo 23 d. 3 val. 09 min. GMT laiku). Tai oficiali rudens (Šiaurės pusrutulyje) arba pavasario (Pietų pusrutulyje) pradžia, skelbia „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo pat 1991 m. rugsėjo 23-osios Mėnulio pilnatis nebuvo prasidėjusi tą pačią naktį, kaip ir rudens lygiadienis, ir tokio reiškinio nebus iki pat 2029 metų, NASA išplatintame pranešime cituojamas JAV astronomas Tony Philipsas.

Pasak jo, Mėnulio pilnatis prieš ekvinokciją paprastai prasideda likus kelioms dienoms ar savaitėms iki rugsėjo 22 ar 23 d. Tačiau šiemet pilnatis patekėjo vos po 6 valandų nuo astronominės rudens pradžios, todėl mokslininkas tokį įvykį vadina „superpilnatimi“.

Šiais metais rugsėjo pilnatis sutapo ir su kitu įspūdingu reiškiniu – Jupiterio ir Urano „susitikimu“ dangaus skliaute, sakoma pranešime. Viso pasaulio astronomijos mėgėjai stengėsi nepraleisti progos ir savo akimis pamatyti tokį planetų išsidėstymą. Jupiteris šiomis dienomis yra labiausiai priartėjęs prie Žemės – abi planetas skiria pats mažiausias atstumas nuo 1963 iki 2022 metų.

Giedriomis naktimis įspūdingu Jupiterio vaizdu galima grožėtis visą likusią rugsėjo dalį – ši planeta milžinė šiuo laikotarpiu bus labiausiai priartėjusi prie Žemės. Kito tokio priartėjimo teks palūkėti iki 2022 metų.

Įdomu, kad JAV nuo seno Mėnulio pilnatis prieš rudens lygiadienį buvo vadinama Derliaus pilnatimi. Pasak astronomo T. Philipso, tais laikais, kai nebuvo elektros, ryški pilnatis suteikdavo žemdirbiams galimybę darbuotis savo laukuose nuiminėjant derlių ir po saulėlydžio. Esą tais laikais Mėnulis padėdavo laiku pristatyti išaugintą derlių į turgus.

Beje, nors kai kuriems žodžiai „Mėnulio superpilnatis“ skamba labai įspūdingai, iš tikrųjų rugsėjo pilnatis niekuo neišsiskiria iš kitų. Vizualinia prasme „superpilnatimi“ labiau derėjo vadinti šių metų sausio 30 d. prasidėjusią pilnatį. Pasak astronomų, ji buvo pati didžiausia ir įspūdingiausia per visus 2010 metus. Apie šį reiškinį mes jau rašėme sausio pabaigoje ir kvietėme pasigrožėti išdidėjusiu Mėnuliu. Priminsime, jog ši pilnatis buvo maždaug 14 proc. didesnė ir 30 proc. ryškesnė už visas kitas 2010 m. pilnatis. Taip atsitinka dėl to, kad kartą ar du per metus Mėnulis atsiduria artimiausiame nuo Žemės taške.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: