Spalį pro Žemę pralėks 46 metrų asteroidas  (5)

Po kelių savaičių prie Žemės priartės potencialiai pavojingas asteroidas, kuris, pasak astronomų, blogiausiu atveju turėtų suirti Žemės atmosferoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

46 metrų skersmens asteroidas 2010 ST3 buvo aptiktas tik rugsėjo 16 dieną, kai jis buvo maždaug už 32,1 mln. kilometrų nuo mūsų planetos, praneša „Space.com“. Jį aptikę „asteroidų medžiotoju“ pramintu teleskopu „Pan-Starss PS1“ Havajuose (JAV) dirbantys astronomai įtraukė jį į Žemei potencialiai pavojingų dangaus kūnų sąrašą, nes asteroidas ST3 prasilenks su Žeme sąlyginai nedideliu atstumu.

Šis asteroidas spalio mėnesio viduryje priartės prie Žemės per 6,4 mln. kilometrų. Prasilenkęs su ja jis nebegrįš dar 88 metus, teigia astronomai.

„Tačiau egzistuoja labai nedidelė tikimybė, kad ST3 2098 metais trenksis į Žemę, todėl jį tikrai verta stebėti“, – pareiškė Havajų universiteto mokslininkas Robertas Jedicke'as, kartu su kolegomis „medžiojantis“ asteroidus specialiai tam skirtu naujuoju „Pan-Starss PS1“teleskopu.

Jei ši 46 metrų skersmens kosminė uola vis dėlto patektų į Žemės atmosferą, greičiausiai subyrėtų į kelias dalis. Tačiau dėl to kilusi smūgio banga nuniokotų šimtų kvadratinių kilometrų plotą mūsų planetos paviršiuje, teigia astronomai.

Havajų universiteto paskelbtame pranešime sakoma, kad nors asteroidas 2010 ST3 artimiausioje ateityje nesusidurs su Žeme, jo atradimas liudija, jog „Pan-Starss PS1“teleskopas šiuo metu yra pati jautriausia Žemei pavojingų dangaus kūnų stebėjimo sistema. Šis asteroidas buvo aptiktas tada, kai buvo per toli, kad jį būtų galėjusios užfiksuoti kitos asteroidų stebėjimo sistemos.

„Pan-Starss PS1“ (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) buvo specialiai suprojektuotas potencialiai pavojingiems dangaus kūnams stebėti, teigiama pranešime. Jo pagrindinio veidrodžio skersmuo – 1,8 m, teleskope įdiegta galinga skaitmeninė vaizdo fiksavimo sistema, naudojama 1400 megapikselių raiškos vaizdo kamera. 40 cm jos matricos ilgyje telpa apie 1,4 mlrd. vaizdo taškų.

Šis teleskopas pradėjo asteroidų stebėjimą šių metų gegužės mėnesio viduryje. Kiekvieną naktį jis padaro daugiau nei 500 dangaus nuotraukų ir persiunčia analizuoti apie 4 TB duomenų – toks jų kiekis maždaug atitinka 1000 DVD diskų talpą. Tikimasi, kad per artimiausius 3 metus šis teleskopas aptiks apie 100 000 asteroidų. Juo taip pat galima stebėti žvaigždes, galaktikas, tyrinėti supernovas ir kitus astronominius objektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)