Išdalinti "Ig Nobel 2010" apdovanojimai  (5)

Užvakar Harvardo universitete įvyko "Ig Nobel 2010" apdovanojimų teikimo ceremonija. Šio savotiško konkurso prizinės vietos skiriamos už tokius pasiekimus, kurie žmones priverčia juoktis ir tik po to - galvoti. Matyt ne veltui šiemetiniai prizai skirti už keikimosi, banginių snarglių ir net šikšnosparnių sekso ypatumų mokslinius tyrimus...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo ir laimėtojams prizus įteikė ankstesni "Ig Nobel" konkurso laureatai ir netgi keletas tikrųjų Nobelio premijų laimėtojų. Trumpai apie kiekvieną nominaciją:

    Inžinerijos apdovanojimas

Skirtas Londono zoologų draugijos (Didžioji Britanija) mokslininkėms Karina Acevedo-Whitehouse ir Agnes Rocha-Gosselin ir Meksikos Nacionalinio politechnikos instituto (Baja California Sur, Meksika) mokslininkei Diane Gendron už tai, kad ištobulino metodą, kaip surinkti banginio nosies išskyras (liaudiškai - snarglius) panaudojant nuotoliniu būdu valdomą sraigtasparnį.

    Medicinos apdovanojimas

Skirtas Amsterdamo universiteto (Nyderlandai) mokslininkui Simonui Rietveldui ir Tilburg universiteto (Nyderlandai) mokslininkui Ilja van Beestui už tai, kad jie atrado, jog astmos simptomus galima gydyti pasivažinėjimais linksmaisiais kalneliais.

    Transporto planavimo apdovanojimas

Skirtas Japonijos mokslininkams Toshiyuki Nakagaki, Atsushi Tero, Seiji Takagi, Tetsu Saigusa, Kentaro Ito, Kenji Yumiki, Ryo Kobayashi ir Didžiosios Britanijos mokslininkams Dan Bebber, Mark Fricker už tai, kad modeliuodami optimalius geležinkelio maršrutus, jie panaudojo pelėsinius grybus.

    Fizikos apdovanojimas

Skirtas Naujosios Zelandijos Otago universiteto mokslininkėms Lianne Parkin, Sheila Williams ir Patricia Priest už tai, kad jos eksperimentiškai įrodė, jog žiemos metu apledėjusiais takais vaikštantys žmonės paslydę pargriūva rečiau, jei apsiauna kojines ant batų.

    Taikos apdovanojimas

Skirtas Didžiosios Britanijos Keele universiteto mokslininkams Richard Stephens ir John Atkins už tai, jog jie patvirtino plačiai vyraujantį įsitikinimą, jog keikimasis palengvina skausmą.

    Visuomenės sveikatos apdovanojimas

Skirtas JAV Pramonės sveikatos ir saugos tarnybos (Industrial Health and Safety Office, Fort Detrick, Merilendas) specialistams Manuel Barbeito, Charles Mathews, ir Larry Taylor už tai, jog jie eksperimentiškai nustatė, jog mikrobai yra linkę kauptis barzdotų mokslininkų barzdose.

    Ekonomikos apdovanojimas

Skirtas kompanijų "Goldman Sachs", AIG, "Lehman Brothers", "Bear Stearns", "Merrill Lynch" ir "Magnetar" vadovams ir direktoriams už tai, kad jie sukūrė ir išpopuliarino naujus būdus pinigams investuoti - tokius, kurie maksimizuoja finansinę grąžą ir minimizuoja finansinę riziką viso pasaulio ekonomikai, ar bent jau jos daliai.

    Chemijos apdovanojimas

Skirtas Masačūsetso technologijų instituto (MIT) mokslininkui Eric Adams, Teksaso A&M universiteto mokslininkui Scott Socolofsky, Havajų universiteto mokslininkui Stephen Masutani ir kompanijai BP už tai, kad paneigė seną įsitikinimą, jog nafta ir vanduo tarpusavyje nesimaišo.

    Vadybos apdovanojimas

Skirtas Italios Catania universiteto mokslininkams Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda ir Cesare Garofalo už tai, kad matematiškai įrodė, jog organizacijos potencialiai taptų efektyvesnės, jei jų darbuotojai pareigose būtų paaukštinami atsitiktiniu būdu.

    Biologijos apdovanojimas

Skirtas Kinijos mokslininkams Libiao Zhang, Min Tan, Guangjian Zhu, Jianping Ye, Tiyu Hong, Shanyi Zhou ir Shuyi Zhang bei Didžiosios Britanijos Bristolio universiteto mokslininkui Gareth Jones už tai, kad jie moksliškai dokumentavo vaisinių šikšnosparnių oralinį seksą.

Iš viso ceremonijoje dalyvavo aštuonių iš dešimties nominacijų laureatai. Visuomenės sveikatos srities apdovanojimą laimėję mokslininkai negalėjo atvykti dėl prastos savijautos; ekonomikos srities apdovanojimo atsiimti paprasčiausiai nebuvo pageidaujančių. Apdovanojimų ceremonijos tema vadinosi "Bakterija", o jos metu buvo parodyta "Bakterijų operos" premjera - vaidinimas apie moterį ir ant jos dantų gyvenančius mikrobus. Šių metų simbolinis prizas buvo sukurtas taip, kad primintų Petri lėkštutę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: