Prie Žemės rekordiškai priartės kometa (Video)  (4)

Spalio 20 dieną prie Žemės mažiausiu atstumu nei per kelis pastaruosius šimtmečius priartės kometa. Ją pasitiks NASA kosminis zondas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaiduokliška žalia spalva švytinti nedidelė periodinė kometa „103P/Hartley 2“ spalio 20 dieną prasilenks su Žeme mažiausiu atstumu, nei bet kuri kita kometa per pastaruosius kelis šimtus metų, skelbia „Spaceweather.com“. Tačiau šis atstumas mažas tik astronominiais masteliais: Žemę nuo kometos tą dieną skirs 18 mln. kilometrų nuotolis.

Vaiduokliškai žaliai švytinčią kometą jau dabar galima stebėti Kasiopėjos žvaigždyno rajone. „103P/Hartley 2“ savo teleskopais jau fotografuoja astronomijos mėgėjai Australijoje, Italijoje, Švedijoje, JAV ir kitose pasaulio šalyse, jų padarytos nuotraukos skelbiamos dangaus skliauto stebėjimo entuziastų interneto tinklalapiuose.

Pasak astronomų, netrukus prie Žemės artėjančią nedidelę kometą (manoma, kad jos branduolys yra apie 1,2 – 1,6 kilometro skersmens) bus galima pamatyti ir visai nedideliais teleskopais bei astronominiais žiūronais, o jei dangus bus pakankamai tamsus – net ir plika akimi. Norintiems ją išvysti patariama spalio 19-osios naktį prieš aušrą, kai mėnulis jau bus nusileidęs, ieškoti jos šiaurės rytų pusėje.

Beje, žurnalas „Sky & Telescope“ paskelbė „103P/Hartley 2“ kometos stebėjimo spalio mėnesį žemėlapį, kuris padės „susirasti“ ją norintiems stebėti mėgėjiškais teleskopais.

Šiemet „103P/Hartley 2“ su Žeme prasilenks pačiu mažiausiu atstumu nuo jos atradimo 1986 metais. Tačiau šįkart ją pamatyti iš labai nedidelio atstumo bus galima ne tik dėl šios priežasties, sakoma pranešime. Po poros savaičių, lapkričio 4 dieną, visai prie pat „103P/Hartley 2“ kometos atskris NASA kosminis zondas EPOXI.

Tai bus penktasis kartas kosminių tyrimų istorijoje, kai kosminis aparatas priartės prie kometos branduolio tokiu atstumu, kad būtų galima padaryti jo nuotrauką, sakoma pranešime. EPOXI su „103P/Hartley 2“ kometa prasilenks maždaug 700 kilometrų atstumu. Tikimasi, kad šios kosminės misijos metu surinkti duomenys padės mokslininkams daugiau sužinoti apie kometų formavimosi ypatumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: