Matematikos sugebėjimus galima pagerinti neuronus paveikus elektros srove  (12)

Paveikę tiriamųjų asmenų smegenis nedidelio stiprio elektros srove, Oksfordo universiteto mokslininkai sugebėjo pagerinti jų matematinio mąstymo įgūdžius. Poveikis srove truko vos 15 minučių, tuo tarpu išgautas efektas išliko iki šešių mėnesių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai eksperimentui atlikti panaudojo neinvazinį metodą, kuris yra žinomas transkranijinės tiesioginės stimuliacijos elektros srove (TDCS - transcranial direct current stimulation) pavadinimu.  Šiuo būdu tiesiai per kaukolės kaulą "švelnia" elektros srove buvo stimuliuojama tiriamųjų parietalinė smegenų žievės dalis. Mokslininku įsitikinimu, ši smegenų sritis yra atsakinga už skaičių apdorojimą.

Eksperimento dalyvių buvo prašoma išmokti naujus simbolius, kuriais buvo koduojami konkretūs skaičiai. Vėliau juos veikiant TDCS būdu, jie turėjo šiuos simbolius išdėstyti tam tikra tvarka. Asmenys, kurių smegenys buvo stimuliuotos elektra, užduotį atliko geriau. Netikėta buvo ir tai, kad atlikus tą patį testą po šešių mėnesių (be pakartotinės stimuliacijos), jie vėlgi pademonstravo geresnius matematinio testo rezultatus.

Šiuo metu mokslininkai mano, jog elektros srovė padeda greičiau suveikti stimuliuojamiems neuronams, todėl jie lengviau įsimena informaciją. Artimiausioje ateityje planuojama atlikti eksperimentus su asmenimis, kurie pasižymi žemesniais nei vidutiniais veiksmų su skaičiais gebėjimais. Jei rezultatai pasiteisins, Oksfordo mokslininkai tikisi, kad šios srities tyrimai jiems leis sukurti medicininės paskirties smegenų stimuliacijos prietaisą, kuriuo galbūt bus pagerinami ne tik matematikos, bet ir kitų mąstymo sričių gebėjimai. Tiesa, prieš tai mokslininkams dar teks įrodyti, jog toks neuronų "kepinimas" elektra tikrai nekenkia sveikatai.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)