Armėnijoje atidarytas ilgiausias pasaulyje kabantis kelias (Video)  (0)

Būtent – ne tiltas, o kelias. Lyno kelias. Tokiu nuo šiol gali didžiuotis Armėnija. Šios kalnų valstybės pietinėje dalyje neseniai buvo atidarytas ilgiausias pasaulyje kabantis kelias per Vorotano upę. Keltuvo trasos ilgis – 5,7 kilometro. Kabantis kelias jungia autostradą, prasidedančią sostinėje Jerevane, su IX a. pastatytu vienu seniausių ir įstabiausių Armėnijos architektūrinių paminklų - Tatevo vienuolynu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektui duotas „Tatevo sparnų“ vardas. Beje, ir apylinkės pavadinimas yra sparnuotas: senovės armėnų kalba „Tatev“ reiškia „Duok sparnus“ arba „Skrisk“. „Tatevo sparnai“ išskleisti už 280 kilometrų nuo Armėnijos sostinės Jerevano, netoli Gorio miesto esančiose Tatevo kaimelio apylinkėse. Kabantis kelias buvo statomas vienuolika mėnesių. Milžiniškų investicijų reikalavęs projektas ekonominės galios stokojančiai Armėnijai buvo per brangus, tačiau daugiau nei pusę sumos (28 mln. JAV dolerių) kelio statybai paaukojo armėnų kilmės verslininkas iš Rusijos Rubenas Vardanianas. Bendra projekto vertė – 50 milijonų JAV dolerių. Naujasis lyno kelias žymiai palengvins vietos gyventojų susisiekimą ir, žinoma, pritrauks daugiau turistų – pastaruosius nuo šiol masins ne tik į UNESCO Pasaulio paveldo pretendentų sąrašą įtrauktas Tatevo vienuolynas, bet ir kabantis kelias-rekordininkas. Kodėl rekordininkas? Spalio 23 d. Pasaulio Gineso rekordų knygos atstovas lyno kelio statytojams įteikė sertifikatą, liudijantį, jog „Tatevo sparnai“ yra ilgiausias pasaulyje be sustojimo judantis ir dvi stotis turintis lyno kelias. Kelionė šiuo kabančiu keliu turi trukti apie 11 minučių. Tiesa, atidarymo dieną Tatevo apylinkes gaubė tirštas rūkas. Pranešama, kad tądien keltuvas akimirkai buvo sustojęs, o kelionė tądien trukdavo ne vienuolika, o aštuoniolika minučių.

Tiesa, jaudintis dėl kabančio kelio patikimumo neverta. Pranešama, kad likus keletui dienų iki keltuvo linijos atidarymo, šį žmogaus rankų kūrinį audros šuorais „pakrikštijo“ gamta. Stichijos krikštą „Tatevo sparnai“ sėkmingai atlaikė – apie tai žiūrėkite vaizdo reportažą:

(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)