Internetinis įrankis parodo tikslias galimo susidūrimo su asteroidu pasekmes  (0)

Asteroidų ir kometų įvairovė gausi ne tik formomis, bet ir dydžiais. Jie gali priminti nedidelius akmenis, automobilio dydžio luitus, o kai kurie yra itin masyvūs - pavyzdžiui, asteroido Ceres skersmuo siekia apie 950km. Dauguma jų yra pakankamai smulkūs ir, patekę į Žemės atmosferą, joje sudega. Tačiau maždaug kartą per 100 metų į mūsų planetą atsitrenkia ganėtinai stambi kosminė nuolauža.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau kokio konkrečiai dydžio turi būti asteroidas, kad susidūrimas su juo sukeltų katastrofą? Purdue universiteto mokslinių tyrimų komanda, vadovaujama Džėjaus Melošo (Jay Melosh) sukūrė interaktyvų internetinį įrankį - susidūrimo su asteroidu pasekmių skaičiuotuvą  "Impact: Earth!" kuriuo galima pasinaudoti, bent apytiksliai nustatant, kas įvyktų tokio scenarijaus atveju. Vartotojai gali įvesti informaciją apie kelis reiškinio mastą lemiančius parametrus, pavyzdžiui, objekto skersmuo ir jį sudarančios medžiagos tankis, kritimo kampas ir vietą, kurioje jis atsitrenkia į planetos paviršių. Tada skaičiuotuvas įvertina susidūrimo pasekmes ir pateikia informaciją apie nuolaužų pasiskirstymą, tektoninį poveikį (žemės sudrebinimą), kraterio dydį ir nustato, ar to pakaks cunamiui sukelti.

Maždaug prieš 50000 metų apytiksliai 50 metrų skersmens asteroidas po savęs paliko įžymųjį Arizonos Barringer kraterį, esantį šiaurinėje JAV Arizonos valstijos dalyje. Pagal naująjį skaičiuotuvą, jei dvigubai didesnis dangaus kūnas nukristų Čikagos apylinkėse, susidūrimo metu sugeneruotos energijos ekvivalentas būtų lygus 97 megatonoms trotilo (TNT); ugnies kamuolio dydis būtų daugiau kaip pusantro kilometro, o praėjus šešioms sekundėms po susidūrimo būtų sukeltas 6 balų stiprio pagal Richterio skalę žemės drebėjimas.

Didžiausią potencialią grėsmę Žemei artimiausioje ateityje kelia asteroidas Apophis, kuris mokslininkų teigimu turi nedidelę tikimybę susidurti su planeta 2036 metais. "Naujasis skaičiuotuvas jums parodytų, kas atsitiktų net tuo atveju, jei Apophis nukristų tiesiog jūsų darže", sako Melošas. “Impact: Earth” iš esmės yra patobulinta senesnių skaičiuotuvų versija, kuriuos mokslininkas sukūrė kartu su savo kolegomis dirbdamas Arizonos universitete. Naujoji vartotojams "draugiškesnė" versija turi daugiau vaizdinių komponentų, taip pat cunamio stiprumo skaičiavimo posistemę. Melošas taip pat yra NASA EPOXI misijos mokslinės komandos narys - šios misijos kosminis zondas prieš kelias dienas praskriejo 700km atstumu nuo kometos "Hartley 2".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)