Smegenų skenavimas parodė, kad naujagimiai moka svajoti  (7)

Nepaisant to, kad būti kūdikiu ir šiaip yra lengva, jie dar ir prasvajoja visą dieną. Britų tyrimai atskleidė, kad kūdikiai ateina į šį pasaulį su smegenimis, gebančiomis svajoti ir save stebėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai padarė atradimą, nuskenavę 70 kūdikių smegenis įvairiose jų vystymosi stadijose. Buvo manoma, kad "poilsio būklės jungtys“, kurios padeda mums formuoti svajones, tinkamai išsivysto tik pirmaisiais gyvenimo metais. Tačiau paaiškėjo, kad šios smegenų jungtys visiškai susiformuoja normalaus nėštumo pabaigoje, rašoma žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“. Tai galėtų reikšti, kad kūdikiai yra protingesni nei manėme, arba, kad mokslininkai, kurie pirmieji susiejo šią smegenų zoną su svajojimu, suklydo.

Tyrimo vadovas profesorius Davidas Edwardsas sakė: "Kai kurie mokslininkai teigė, kad numatyto tipo jungtys yra atsakingos už savistabą - autobiografinių prisiminimų atkūrimą, ateities įsivaizdavimą ir t.t. Tai, jog mes aptikome šias jungtis ir naujagimių smegenyse, rodo, kad būti embrionu yra daug smagiau nei bet kuris iš mūsų gali prisiminti - guli sau laimingas ir save stebi bei galvoji apie ateitį - arba, kad ši teorija yra klaidinga.

Mūsų tyrimas rodo, kad kūdikių smegenys yra labiau susiformavusios, nei mes manėme. Apskritai, mes kartais norime susieti smegenų skenografijose matomą veiklą, su galvojimu ar kai kurių užduočių atlikimu. Tačiau didžioji smegenų dalis tikriausiai užsiima veikla, apie kurią mes visiškai nieko nežinome, tai ir yra komplikuota foninė veikla, kurią mes bandome atskleisti."

Mokslininkai nustatė, kad poilsio būsenos jungtys dažniausiai pradeda formuotis po 30 nėštumo savaičių – trečiajame trimestre - ir dažniausiai susiformuoja apie 40 nėštumo savaitę, kai dauguma kūdikių gimsta.

Tyrėjai pasinaudojo 4-matmenų smegenų atlasu, sukurtu kartu su mokslininkais iš Londono imperatoriškojo koledžo informatikos katedros, kuriame pažymėjo veiklą, aptiktą kūdikių smegenyse, siekdami sulyginti su tuo, kas yra žinoma apie skirtingų smegenų jungčių vietą.

Tyrėjai, kurie yra iš dalies finansuojami Medicinos mokslinių tyrimų tarybos, dabar tirs, kaip šie tinklai yra veikiami ligų ir ieškos, ar jie gali būti panaudojami diagnozuoti problemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)