„Prabudo“ Saturną tiriantis kosminis zondas  (3)

NASA specialistams pavyko „pažadinti“ dėl techninio sutrikimo į saugų režimą persijungusį kosminį zondą „Cassini“. Jis jau ruošiasi antradienį įvyksiančiam priartėjimui prie Saturno palydovo Encelado.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, „Cassini“ iš budėjimo režimo į normalų persijungė užvakar, lapkričio 24 dieną. Visi moksliniai šio kosminio aparato instrumentai vėl aktyvuoti, visos sistemos funkcionuoja gerai, teigiama NASA pranešime.

„Cassini“ pavyko „pažadinti“ pačiu laiku – antradienį, lapkričio 30 dieną, jis priartės prie Encelado ir atliks šio „ledinio pasaulio“ stebėjimus.

Kosminis zondas „Cassini“ persijungė į saugųjį režimą lapkričio 2 dieną dėl techninio sutrikimo – neteisingo duomenų bito aparatą valdančiame kompiuteryje, teigiama pranešime. Dėl šio sutrikimo pagrindinis „Cassini“ kompiuteris nebegalėjo įvykdyti svarbios instrukcijos, todėl visos jo sistemos buvo automatiškai perjungtos į saugų veikimo režimą.

Pasak NASA atstovų, inžinieriai atsekė visus „Cassini“ kompiuterio „žingsnius“ apdorojant duomenis iki šio sutrikimo ir nustatė, jog „Cassini“ teisingai reagavo į visas iš Žemės gautas komandas. Kokia buvo neteisingo bito įvedimo priežastis, kol kas neaišku.

Tai jau šeštasis kartas nuo pat „Cassini“ paleidimo 1997 metais, kai aparatas persijungė į saugų režimą, sakoma pranešime. Tokiais atvejais „Cassini“ ir toliau siųsdavo į savo misijos valdymo centrą NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje Pasadenoje duomenis apie savo padėtį ir būklę, tačiau negalėdavo vykdyti mokslinių stebėjimų.

Dėl pastarojo sutrikimo „Cassini“ negalėjo atlikti lapkričio 11 d. suplanuotų Saturno palydovo Titano stebėjimų. Kitą antradienį kosminis zondas vos 48 kilometrų atstumu praskris virš kito Saturno palydovo – Encelado – paviršiaus. Encelado Pietų ašigalio rajone veikia ledo kristalų geizeriai, manoma, kad po planetos paviršiumi gali egzistuoti skysto vandens vandenynas.

Tačiau šį kartą „Cassini“ praskris virš Encelado šiaurinės dalies, o po 3 savaičių pakartos tokį manevrą. Tai turėtų būti antrasis didžiausias „Cassini“ priartėjimas prie Encelado – 2008 m. spalį kosminis aparatas praskrido virš jo vos 25 kilometrų atstumu.

Naujausio priartėjimo metu „Cassini“ matuos Encelado gravitaciją. Gauti duomenys bus palyginti su tokiais pat matavimais skrendant virš Pietų ašigalio srities – tikimasi, kad tai padės geriau išsiaiškinti vidinę Encelado sandarą. Atliekant naujausią tyrimą taip pat bus fotografuojamas šio Saturno palydovo paviršius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: