Eksperimentinis vaistas grąžino jaunystę  (16)

JAV atlikti eksperimentai su laboratoriniais gyvūnais patvirtino optimistiškiausius lūkesčius: mokslininkų sukurtas „jaunystės eliksyras“ iš tikrųjų pelėms grąžino jaunystę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo universiteto (JAV) Medicinos mokyklos profesoriaus Ronaldo A. DePinho vadovaujami tyrėjai, atlikę eksperimentus su laboratorinėmis pelėmis, nustatė, kad naujas eksperimentinis vaistas sugebėjo „apgręžti“ organizmo senėjimo efektus, pranešė „Daily Mail“. Tai pirmasis tokio pobūdžio eksperimentas pasaulyje, teigiama pranešime.

Profesoriaus Ronaldo A. DePinho ir jo kolegų tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Nature“. Pranešama, kad laboratorinėms pelėms, kurių organizmas buvo dirbtinai pasendintas, du mėnesius buvo duodama specifinio fermento veikimą aktyvuojančio vaisto. Iki eksperimento pradžios šių pelių oda, smegenys, žarnynas ir kiti organai maždaug atitiko 80 metų žmogaus organų būklę. Tačiau po dviejų mėnesių bandomųjų pelių organuose užaugo tiek daug naujų ląstelių, kad jie beveik visiškai atsinaujino, teigiama pranešime.

Dar svarbiau, kad nevaisingomis tapusios pelės po vaisto vartojimo vėl ėmė poruotis ir susilaukė gausių palikuonių.

Komentuodamas eksperimento rezultatus, profesorius R. A. DePinho sakė, kad jie iš esmės atitinka situaciją, kai 40 metų amžiaus žmogus, atrodęs kaip aštuoniasdešimtmetis, atjaunėjo iki 50 metų amžiaus.

„Iki 2025 metų pasaulyje gyvens 1,2 milijardo žmonių, vyresnių nei 60 metų. Tokiame amžiuje pradeda aktyviai reikštis vėžys, Alzheimerio bei širdies ligos. Šio tyrimo rezultatai pirmą kartą įrodė, kad senėjimo procesą galima apgręžti. Jie leidžia manyti, kad senstantys organai turi „grįžimo tašką“, apie kurį anksčiau nieko nežinojome“, - sakė mokslininkas.

Šio atradimo pagrindas – chromosomų sudėtinės dalys telomeros, tam tikros jų galuose esančios struktūrinės sekos, atliekančios savotišką biologinio laikrodžio vaidmenį, sakoma pranešime. Su amžiumi telomeros darosi vis trumpesnės, o ilgainiui jos tampa tokios trumpos, kad ląstelės miršta. Fermentas telomerazė gali atstatyti telomeras, tačiau paprastai organizmas jį būna „išjungęs“.

Tačiau profesoriaus R. A. DePinho vadovaujamiems specialistams pavyko tam tikru preparatu vėl „įjungti“ jį pelių, iš anksto susendintų taip, kad atitiktų žmogaus senėjimo procesus, organizme. Pasak eksperimento vadovo, jis tikėjosi, jog pavyks sulėtinti ar net sustabdyti pelių senėjimą, tačiau labai nustebo paaiškėjus, kad šį procesą pasisekė „apgręžti“. Profesoriaus manymu, galima sukurti vaistą, kuris tokį pat efektą sukels ir žmogaus organizme.

Jei toks vaistas būtų pradėtas vartoti vidutiniame amžiuje, jis leistų visiškai išvengti Alzheimerio, širdies ligų, diabeto bei kitų susirgimų arba bent jau nutolinti jų vystymąsi. Toks preparatas netgi galėtų prailginti gyvenimą, teigiama pranešime.

Tačiau džiūgauti dar per anksti: mokslininkai perspėja, kad didelė telomerazės koncentracija gali paskatinti piktybinių auglių augimą, be to, vienas vaistas nepajėgs išspręsti visų su organizmo senėjimu susijusių problemų. Pasak specialistų, nors telomeros labai svarbios organizmo senėjimo procese, yra ir kitų svarbių veiksnių. Kaip bebūtų, ekspertai mano, jog žmonių organus atjauninantis vaistas gali būti sukurtas tik po dešimtmečio ar dar vėliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (16)